Rádióforgalom

HG5C versenyállomás Gyömrő
Featured

HG5C versenyállomás Gyömrő

Ismét lehetőséget kaptam, hogy egy újabb versenyállomást látogathassak meg és folytatódhasson a Road Show.

Ezen alkalommal a gyömrői versenyállomást (HG5C) látogattam meg. Mivel ezen a napon vizsgáztam morse-ból Szvetnik Endre barátom pedig HAREC-ből és Nemes Zoltán (HA5MIG) barátom meg elkísért, így többed magammal indultunk útnak. A versenyállomást megközelítve már messziről látszottak a tornyok. A Pest megyében található gyömrői versenyállomást a Bajcsy Rádióklub üzemelteti. Mikor megérkeztünk Viczián László (HA5MA) és Kósa Tibor (HA1US) vártak és kezdődhetett az idegenvezetés. Legelőször az antenna parkot szemléztük. A telken 5 antennatorony található az első tornyon egy Ultrabeam (6-20 meter) kapott helyet, a másodikon egy 2 elemes quad 7 megára, én úgy tudom, hogy ilyen 7MHz quad antenna csak 2 van összesen az országban.

    Ultrabeam 6 20 meter

 

A harmadik tornyon egy 4 elemes Mosley TA-34-XL (20-15-10 meter) kapott helyet, ami trap javítás miatt jelenleg felújítás alatt áll. A negyedik tornyon két 5-5 elemes 50 MHz stack-elt yagi található, közöttük pedig egy 10 MHz rotary dipol. Az ötödik tornyon egy 9 elemes F9FT yagi antenna 2 méterre, alatta két dipol egymástól 90 fokra elforgatva 70 MHz és 50 MHz-re, amelyek beacon jeladóként dolgoznak napi 24 órában.

Mosley TA 34 XL 20 15 10 meterre        2x5 elemes stack yagi 50 mhz re es 10 mhz rotary dipole 

 

Az állomás rendelkezik egy vertikál antennával 3,5 és 1,8 MHz-re, 3 beverage antennával JA USA és ZS irányba, egy EFHW-vel 3,5 MHz-re de mivel le van relézve az illesztő trafó kimenete, így ez megy 5 MHz-en is. A versenyállomáson egy Yaesu FT-1000 MP MARK-V és egy teljesen távvezérelhető Elecraft K3 van. A távvezérlést egy RRC-1258 MKII végzi, így a klubtagok akár otthonról is rádiózhatnak. Minden tagnak, aki távvezérelni szeretné a rádiót annak kellett vennie egy távvezérlő előlapot. HG5BVK Visky Károly saját fejlesztése az állomás vezérlő szoftvere és maga a technikai megvalósítása is.

Visky Károly saját fejlesztésű állomás vezérlője antenna becsatlakozás távvezérlés

 

Végfoknak Expert 1,5K-FA van üzemben, ami szintén távvezérelhető. Az állomás távvezérlése teljesen egyedi saját fejlesztésű, mind az antenna kábelek, mind a tápok, forgatók és antenna kapcsolók külön külön kapcsolhatóak otthonról, hogy ki mikor használja az állomást azt egy skype csoportban beszélik meg. Végfoknak használnak egy egyedi készítésű két GU81-es csővel megépített végfokot 160-10 méterig illetve egy nagyteljesítményű végfokot egy GU47B csővel 160-10 méterig és egy Henry 2-K végfokot ami inkább tartalék.
Ezeket a csöves végfokokat csak akkor tudják használni, ha kint van valaki, mert ezek nem távvezérelhetőek.
Az állomásról üzemel az 50 és 70 MHz beacon jeladó külön táppal és akkumulátorral áramszünet esetére. A jeladók hívójele HG7BVA és HG7BVC.

Balról jobbra HA8KM HA1US HA5MA HA5MIG  

                                                                                                                                HA8KM                           HA1US                             HA5MA                            HA5MIG      


Köszönöm ismét, hogy még egy kiválóan megépített versenyállomást meglátogathattam és gratulálok Viczián Lászlónak a MRASZ-tól kapott életmű díjért.