Rádióforgalom

CQ WPX CW (HA8TA -Boti)
Featured

CQ WPX CW (HA8TA -Boti)

HA6PX: Néhány fiatal amatőrrel tartom a kapcsolatot és többen forgalmaztak tőlem versenyeken.

Amikor én ennyi idős voltam voltam akkor HA6NL Laci volt a fiatalok mentora.  Így egyrészt kötelességemnek érzem másrészt jó buli is látni, hogy mit tanulnak egy-egy alkalommal. Jó dolog látni, hogy többen felajánlották már az állomásukat versenyeken fiatal operátoroknak.

Amikor HA8TA Boti mesélte, hogy a WPX SSB fordulón rádiózott 36 órát akkor nagyon meglepődtem. Botinak egy vacak 7MHz körüli dipolja volt akkor szalagkábellel levezetve és egy saját építésű tuner az asztalon. Ezzel nyilván összeköttetést lehet csinálni de - mint minden amihez tuner kell - vacak. (ráadásul néhány sávon rázott is) Az az ötletem támadt, hogy ha ennyire lelkes akkor felajánlom Neki, hogy induljon tőlem a májusi WPX távíró versenyen. Természetesen meg kellett szervezni mindent, kicsit át kellett alakítanom az állomásomat, hogy bárki használhassa és nem utolsó sorban el kellett, hogy engedjék.

HA8TA 2HA8TA: Nagyon örültem, hogy Csaba felajánlotta a versenyen való részvételem a saját állomásáról. Nagyon sokat segít, napi kapcsolatban vagyunk. Ilyen hosszú időtartamú versenyeken még nem sokat, de 24 óráson pl:HA-DX, vagy 12 óráson pl: YOTA versenyeken már többször szívesen indultam. Igaz saját állomásomról ami nem a legfejlettebb, de ez nem szegte kedvem.   

HA6PX: Az előkészületek megvoltak, küldtem kikérőt az iskolába (mégiscsak nagy nemzetközi verseny) és a szerencse is mellé állt, mert HA8RT Tomi éppen itthon volt és ha itthon volt akkor neki a HG6N-en volt a helye a versenyre. Így a logisztika is megoldott volt, hozta-vitte...
A terv az volt, hogy csütörtökön iskola után jönnek, pofavizit a HG6N-en, majd pénteken felkészülünk, bemutatom a technikát és várjuk a vasárnapot.

HA8TA: Szerencsére a suliból már nem volt sok hátra s a hétvégével együtt a 3-4 nap távollét egyáltalán nem okozott gondot. Délután Tomi HA8RT jött értem, és már indultunk is. Az út jól telt hamar odaértünk, bár Hódmezővásárhelyhez képest Salgótarján nem a szomszédban van. A HG6N Karancson már vártak bennünket. Az állomásra való feljutás a meredek hegyen izgalmas volt:) Jót beszélgettünk, majd megcsodáltam a technikát. Mikor leültem néhány percre QSO-zni fura volt ilyen rövid idő alatt ennyi DX-et csinálni, mert nálam megfelelő antennák és teljesítmény miatt ez nem megy ilyen könnyen. Ezután indultunk haza Csabához, ahol végre az ő állomását is megnézhettem és kipróbálhattam. Ők is kedvesen fogadtak. A finom vacsora után megbeszéltük a másnapi teendőket.

HA6PX: A versenyen nagy elvárások nem voltak, mert bár Boti jól távírózik mégiscsak januártól van hívójele. Nyilván mindig kell egy jó terv, hogy legyen mit módosítani (TNX: HA0LZ). A magam részéről 2000 QSO-t reméltem, hogy meglesz.


Átbeszéltük, hogy mit érdemes csinálni, maradtam az elején egy kicsit, majd elvonultam aludni (ezért jó, ha más rádiózik az állomásodról).

HA8TA: A kedvenc üzemmódom a távíró, otthonról is szinte mindig ebben a módban vagyok hallható. A forgalmazási rutinomat a szerda esti MINI-TEST elnevezésű versenyen szoktam fejleszteni. A Hódmezővásárhelyi Rádióklub (HA8KCS) tagja vagyok 2022 ősze óta, ott Hegyi Lóritól HA8DH nagyon sokat tanultam. Legjobban a morze fogott meg és a gyorstávírászat, ezt folyamatosan próbálom gyakorolni és fejleszteni. 2024 januártól van egyéni engedélyem HA8TA, először kezdő, majd márciusban HAREC vizsgát tettem. Csaba remélte, hogy meglesz a 2000 QSO, örültem neki hogy egy kevéssel pluszos is lett. A verseny UTC szerint 00.00-kor kezdődött, de mivel nem aludtam egész nap és még a verseny előtt is QSO-ztam, másnap délelőtt 24 óra ébrenlét után már kezdtem fáradni:)HIHI… Az állomás nagyon szuper volt, élmény volt róla QSO-kat csinálni. Szerencsére a versenyen is szaporodtak az összeköttetések. Dél körül győzött az álmosság, pihentem egy keveset, mert ekkor a sok európai állomást, nem volt akkora gond elveszteni.

HA6PX:  A tecnika nagy kihívást nem jelentett, mert versenyen annyit nem kell piszkálni a gombokat. A rádió egy FLEX 6600M, az összes antennaváltás automatikus, csak a végfokokat kellett tekergetni természetesen a rádión kívül. A rendszer SO2R-hez van felépítve ami Botinak sok lett volna elsőre de így is nagy könnyebbség volt, hogy egy időben két állomás volt üzemkész és a sávváltás a másik "rádióra" azonnal ment.  DXLOG-ot használok két külön billentyűzettel az egyes "rádiókhoz" külön külön. A hangfrekvenciás utak kiválasztásához nem használok külön hardvert, mert a DXLOG és a rádió is élből tudja. Boti hitt nekem amikor szoftvert ajánlottam így annak használata készség szinten ment.

HA8TA: A nagyon profi Flexradio kezelését elég hamar megszoktam. Kényelmes, hogy minden automata volt antennakapcsoló stb… otthon ezek nagyrészét manuálisan kell elvégeznem. Itthon is a DXLOG-ot használom, így ez ismert volt. Az SO2R-t meg szeretném majd tanulni. 

HA6PX:  Az eredmények nekem a tanulás ebben a fázisában nem annyira fontosak, de nyilván a fiatal versenyzőket mégiscsak motiválja, hogy mit tudnak, ha nem zsákmányállatként a tunertől összeégett kézzel kell rádiózniuk. A cél tehát a tapasztalatszerzés volt, de álljon itt a nyers eredmény:

HA8TA 3

A terjedés elég trükkös volt, sokat kellett visszahívni ami egyébként is nagyon fontos hiszen CQ-zni muszáj, de kell tudni hívni is.

HA8TA: Hasonló eredményt vártam, de mindig jobbra kell törekedni. A verseny tetszett, mert mivel említettem a CW-t kedvelem leginkább. Remélem és bízom benne jövőre még több összeköttetést sikerül összehozni. Köszönöm Tominak az utat. Nagyon köszönöm Csabának a folyamatos támogatást, és a lehetőséget hogy vendégül láttak a családjával. Élmény volt egy ilyen remek rádióállomásról versenyezni, és ilyen eredményt elérni.

 Pár nap múlva megérkezett a nyers eredmény:

YOUTH High Power (Fiatal operátorok versenye)
        DQ2C...........6,389,928 (DL3ON)
        HA8TA..........5,331,900
        W0AAE..........4,341,280
        YU2NPC.........2,651,208
        KD9LSV.........2,477,124
        NI9F...........2,048,622
        SA6NIA.........1,900,734
        ZF1MA............939,580 (NN1C)
        DM7XX............144,936
        R4WAX.............95,996

Single-Op All Bands High Power - Magyar állomások

        HG3N.............11,187,660 (HA3LN)
        HG8R.............11,056,925 (HA8JV)
        HA5JI............10,500,975
        HA1AG............10,147,111
        HA8TA.......(Y)...5,331,900
        HG5A..............4,814,216 (HA5TI)
        HA8DU.......(C)...3,297,360
        HA7I..............3,205,585 (HA7JTR)
        HG6O..............3,114,335 (HA6OA)
        HG5C........(C)...2,677,530 (HA5BMS)

Aztán jött az UBN riport:

        3.5% error rate based on raw and final qso counts
        9.3% score reduction
          9  (0.4%) not in log
        18  (0.8%) incorrect calls
        48  (2.3%) incorrect exchanges
          0  (0.0%) missing exchanges
        21  (1.0%) duplicates removed 
          3  (0.1%) calls unique to this log only (not removed)

HA6PX:  Leontól (DL3ON)  így kikapni teljesen rendben van az idén. A hibákat hosszú távon még lehet majd redukálni de ahhoz kell a tapasztalat. Pár dolgot még meg kell tanulni, de így van ez jól.  Jól móka volt a WPX így a kispadról nézve is.  Míg Boti rádiózott én már a következő csínytevésen törtem a fejem. Ha sikerül azt is megosztjuk veletek.

73 & DX !  HA8TA-Boti és HA6PX-Csaba