Rádióforgalom

HA8TA
Featured

HA8TA IARU HF World Championship

HA6PX: Az előző részt ott hagytam abba, hogy már tervben volt a következő ötlet megvalósítása.Felhívtam néhány nagyon jó barátomat, hogy ugyan segítenének-e egy ideiglenes állomást építeni, hogy Boti elindulhasson

az IARU VB-n QRP kategóriában. A kategóriaválasztás alapja, hogy QRP-n meglehetősen olcsón adják a jó helyeket. Ifjú operátorunknak tehát megfelelő egy kis motiváció gyűjtéséhez. Botiéknak van egy tanyájuk, a nagyapját kellett megkérni, hogy kicsit beköltözzünk.

HA8TA: Mikor fent voltam Csabánál versenyezni, akkor került szóba, hogy hoznak le ideiglenesen egy antennát, amivel el tudok indulni a VB-n. Szerencsére ez nagyon hamar megvalósult. Egy héttel a verseny előtt szólt, hogy jönnek és felállítjuk az antennát. Az esemény napjának kezdetén HA9AX Imre ért ide elsőként és indultunk a tanyánkra, ami közel van a városhoz, akkorra odaért Csaba, Tomi 8RT és Peti bá 8DU is. Birtokba vettük a tanyát, addigra odaért HG8CK Attila is. Kiválasztottuk a legmegfelelőbb helyet az árbóc állításához és kezdetét vette a munka.  

HA6PX: A QRP nem attól QRP, hogy valami vacakkal rádiózzunk ezért kellett egy kis összefogás. HA8DU Peti hozott egy TA19 mobil tornyot forgatóval, én egy 3/3/5 elemes háromsávos yagit pakoltam be és HA9AX Imivel HA8RT Tomival megjelentünk a tetthelyen.  A csapat a helyi két nagyszerű fiatallal (HG8CK-Attila és HA8TA) egész nap dolgozott. A nap végére egy jó kis állomást raktunk össze alsó sávokra dipólokkal és 7-re második antennaként egy GP-vel kiegészítve.
A beltérben egy MRASZ-os FT450, egy interfész az olcsóbb rádiók hiányosságait pótolja (majd egyszer erről is írok) és az automatikus antennakapcsolást végzi. Semmi luxus, de rádiózni lehet. A srácok úgy láttam elég sok időt kint is töltöttek.

photo 2024 08 09 20 24 47HA8TA: Mindenkinek megvolt a maga feladata. Először a yagi került összeszerelésre, majd mikor állt az árbóc, a forgatóval együtt rátettük. Ezután a dipólokat, majd a GP-t alkottuk meg. Mikor ezek kész voltak addigra már nagyon megéheztünk, anyukám hozott egy pár szendvicset, mert itthon még készült az ebéd.  Folytatásképpen beüzemeltük az automata antennakapcsolót, majd miután behangoltuk az antennát kezdődhetett az árbóc kitolása. És ahogy Peti bá tekerte ki a motorral az oszlopot kimagasodott a semmiből és már az elkerülő útról is látni lehetett a gyönyörű antennaparkot. Miután elkészült az állomás, kipróbáltuk, ami nagyon tetszett és örültem, hogy egy pár hétig ilyen szuper QTH-ról gyárthattam a DX-eket. Jól elhúzódott a szerelés este 6-7-re lettünk kész, mikorra már minden rendben volt. A szorgos munka után az elfáradt csapat felkerekedett és indultunk haza vacsorázni. Közben jót beszélgettünk, sztorizgattunk. Nagyon jól telt a nap, de Csabáéknak indulni kellett haza.

HA6PX: Este 11 óra után ért haza az ifjúsági RIM-VB-ről a csapat, így mentem ahogy bírtam, hogy tudjam őket fogadni a reptéren. Szerencsére odaértem mire kiértek. Másnap kaptam egy hívást amely arról szólt, hogy egy nagyon kedves rádióamatőr olvasta az előző részt és felajánlott a saját készletéből egy FTDX-3000 -et Botinak, Attilának pedig egy antennaforgatót.

Nem volt más választás, a VB hetében is ellátogattam Hódmezővásárhelyre. Fiatal barátunk születésnapjának másnapján megkapta az ajándék rádiót. Én ugyan csak közvetítő voltam, de nagyon megható volt a történet.

Az új rádióhoz kicsit módosítani kellett az állomást, de készültem mindenféle kábellel, hogy ne érjen meglepetés.

DSC 8560HA8TA: Csaba felhívott, hogy csak erre jár és meglátogat. Ekkor még nem sejtettem semmit. Csengettek és Csaba itt állt a kapuba, valamint HA8DH Lóri is átjött közeli munkahelyéről hogy meglepjenek. Csaba azt mondta el kell vigye a rádiót (FT-450) mert akinek van sajátja annak nincs szüksége rá. Ezt nem igazán értettem és kissé megijedtem. De hirtelen előkerült a nagy meglepetés. Bementünk, majd kinyitottuk a dobozt és benne volt egy FTdx3000 rádió. Azt mondták Csabáék, hogy egy nagyon kedves rádióamatőr ajánlotta fel nekem az előző cikket olvasva. Nagyon örültem, ez egy óriási szülinapi ajándék volt nekem, tényleg megható pillanatok voltak. Ekkorra megérkezett HA8RT Tomi és mindnyájan együtt örültünk az ajándékomnak. Ezután sütiztünk és kimentünk a tanyára beüzemelni a rádiót. A FT 450D után nagyon jó élmény volt egy ilyen professzionális rádióval dolgozni. Még hazajöttünk, beszélgettünk mielőtt Csaba estefelé elindult haza. Másnap reggel az volt az első dolgom, hogy megköszönjem ezt a csodás ajándékot. Ilyesmi nem mindennap éri az embert, nagyon hálás vagyok és nagyon örülök neki. Ígérem nem fognak berozsdásodni rajta a gombok HI.J Ezek után még aznap mentem ki a tanyára rádiózni. A versenyt már vártam, egy ilyen állomásról még QRP-ben is nagy öröm rádiózni. A verseny néhány nap múlva kezdődött UT szerint 12:00-kor. Előtte próbáltam sokat pihenni, ami ha van az embernek egy ilyen állomása nem nagyon jön össze, mivel folyton rádiózna. Megbeszéltük Csabával a versenyre a taktikát, és már csak a kezdést vártam. A verseny elkezdődött, szaporodtak a QSO-k és meg sem álltam másnap reggelig mikor a fáradtság kissé eluralkodott rajtam hazatelefonáltam anyának reggel 6-kor, hogy jöjjön ki valaki ébren tartani HI. A reggeli gyér QSO-rate miatt egy szűk óra pihenés mellett döntöttem, ez segített és egy óra múlva már teljes erővel vadásztam az újabb összeköttetéseket. A célunk az 1000 QSO volt ami éppen-éppen összejött, tehát sikerült hozni ismét  a kitűzött célt. Ez 5W-al úgy gondolom nem rossz eredmény. Leginkább CW-ben voltam, mivel SSB-ben nem igazán akartak meghallani ezzel a kis teljesítménnyel, így csak néhány távbeszélő QSO született, amit nem igazán bántam mivel a távírót jobban szeretem.

HA6PX: Titkos reményem volt, hogy legyen meg az 1000 QSO. Meg is lett (igaz duplákkal, de akkor is). A hozzá tartozó taktika az volt, hogy 28-as zónát nem szabad hívni csak ha nincs más és kell a sok szorzó.  Nem tudom megmondani, hogy a szorzószám sok vagy kevés (sose QRP-zek) de rossz eredmény nem tudott lenni a fent taglalt okból.

HA8TA: A következő hét a YOTA verseny volt, ez már a 24 órához képest laza 12 volt HI. Jó lehetőség lett volna 8CK Attilának versenyezni, de mivel nyaraltak így kölcsönadta a végfokját és én indultam el. Itt már nagyobb teljesítménnyel szabadon lehetett CQ-zni SSB-ben is. Ez a verseny is jól sikerült szintén kijöttek a kérelmezett pontszámok a kategóriámban 3 Bands-YOTA (40M, 20M, 15M) jó eredményt sikerült elérni, de mivel nagyon szoros a verseny, így nagyon képlékeny, hogy mi fog történni. Az ezt követő hétvégén volt a IOTA verseny melyen 8CK Attila indult volna a megbeszéltek szerint, ha sajnos az időjárás nem avatkozik közbe. Épp kint voltam a tanyán mikor kinéztem az ablakon, hogy mennyire mozgatja a szél az antennát, mikor egy antennaelemet megpillantottam a szemem sarkából, aminek nem ott lett volna a helye. Egyből kiszaladtam és sajnos szomorúan kellett szembesülnöm a látvánnyal. A TA-19 felső 2 tagja az antennával együtt lógott lefelé amit a benne lévő drótkötél tartott. Azonnal telefonáltam Csabának, aki megnyugtatott, majd felhívta Baranyi Tibit HA8BAR, hogy ha tud jöjjön ki segíteni menteni ami menthető. 2 földbeálló 14MHz-es tagot leszereltünk hogy ne feszüljön így stabilizáltuk. Az antennát és a forgatót antennát nagyobb kár nem érte. A leszerelés sajnos ezután következik.

HA6PX: Attila mégiscsak otthonról csinálta az IOTA-t, mert egy nagy vihar letörte a TA19 tetejét. Az antennák már csak ilyenek, nem maradnak fent. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az antenna és a forgató nem esett le, hanem az egész lehajlott a torony mellé így a kár csak a TA19-re korlátozódott. Olyat pedig már láttunk.

HA8TA: Ezeken a versenyeken (És az elkövetkezendőkön is HI J) az új rádióval indultam, amit még egyszer nagyon szépen köszönök. Köszönöm szépen HA6PX Csabának a folyamatos segítséget, támogatást, szervezést, HA8RT Tominak a segítséget, HA8DH Lórinak a támogatást, HA8DU Peti bának hogy a siker elérése érdekében kölcsönadta az árbócot, HA9AX Imrének a segítséget, HG8CK Attilának a végfokot és a sok segítséget és HA8BAR Tibinek a bontásban való segítséget, hogy nagyobb baj ne legyen.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, hogy rááldozta az idejét arra, hogy ezek a jó eredmények megszülethessenek.

HA6PX: E sorok írásakor megjelent az IARU VB igényelt pontszámainak listája. HA8TA óriási előnnyel vezet a Single Operator Unlimited Mixed Mode QRP kategóriában.

A YOTA verseny értékelése még tart, ott a szoros a mezőny miatt lesznek változások, hogy a végén bármi lehet, a hibák döntenek.

Köszönöm, hogy olvastátok. A dolog tanulsága számomra, hogy ha összefogunk, ha segítjük egymást abból jó dolgok születnek. Az írás itt véget ér, de a történet bizonyára folytatódik.