Rádióforgalom

CQWW CW a CR3DX állomásról

CQWW CW a CR3DX állomásról

Ahol virágtartó karó is yagi elemből van...

A CQWW mindig az év legnagyobb derbije, még azok akik nem nagyon szoktak versenyezni ezen a versenyen azért elindulnak. Mindenki szereti ezt a versenyt, mert nagy az aktivitás és nagyon sok jó DX van kinn a sávban, ráadásul jó időpontban is van (főleg az SSB). Otthonról is öröm rajta versenyezni, de az különösen nagy élmény, ha az ember egy ritkább helyről tud ilyenkor dolgozni.  A korábbi években volt már szerencsém többször is EA9-ből (Multi single kategóriában) illetve Z3-ból (Multi multi kategóriában) indulni és mindegyik maradandó élményt nyújtott. Akit érdekelnek a részletek a honlapomon talál róla beszámolót   https://ha3nu.hu
2018-ban és 2019-ben Tibor OM3RM meghívására a Madeirán lévő CR3DX állomáson versenyezhettem, ami újabb felejthetetlen eseményt jelentett számomra. Madeira rádiózás szempontjából igazán remek helyen van, kiváló pozíció Eu-nak és USA-nak egyaránt. Maga a  QTH sem kispályás, a sziget észak-nyugati csücskében, remek kilátással USA és JA irányba.

location           domborzat2

  Az óceán kb. egy kilométerre van és a QTH-tól kb. 300 méterre a szigetre jellemző szinte függőleges 400+ méteres hegy le a vízig.

Aztán jött a Covid okozta kényszerszünet két évig.
Ezért is örültem meg, mikor augusztusban jött az E-mail Tibitől, hogy lenne-e kedvem csatlakozni hozzájuk a CQWW CW-n. Természetesen örömmel vállaltam, hiszen az előző két alakalommal is nagyon jól éreztem magam. Mindjárt foglaltam is jegyet. Szerencsére most már van közvetlen járat Budapestről Funchalba, így sokkal egyszerűbbé vált az utazás. November 20-án utaztunk ki Tibor OM3RM, Jozef OM3GI, Rasto OM3BH, Péter OM7LW, HA3NU. Laci OM2VL csütörtökön csatlakozott hozzánk. Volt 5 napunk, hogy felkészüljünk a versenyre. Ez soknak tűnik, de volt tennivaló bőven. A legfontosabb feladatok közé tartozott a hangolásra váró 160 méteres antenna befejezése, radiálok telepítése és egy 2 elemes quad építése/telepítése inband antennának és egyéb karbantartások. Ez utóbbira folyamatosan szükség van az óceán miatti sós levegő miatt. A virágtartó karó nem poénból van yagi elemből, hanem mert maradt bőven mivel korábban a teljes antennaparkot le kellett cserélni a sós levegő okozta korrózió miatt. Az új antennapark elemei már speciális bevonattal lettek ellátva, remélhetőleg sokáig fogják bírni. Ezek az antennák már OM-Power gyártmányok, ugyanis már antenna gyártással is foglalkoznak. A választékban vannak monoband és multiband antennák egyaránt. Itt érdemes kicsit körülnézni:

 https://antenna.om-power.com/

Ezek mellett természetesen az állomás hardver/szoftver összerakása sem 5 perc. A 160-as antenna hangolása sajnos nem lett egy sikertörténet, rengeteg időt áldozott rá Rasto és Jozef, de valamiért ha 500 watt fölé ment a teljesítmény, akkor mindig elhangolódott. Kontakt hibára terelődött a gyanú, végig lett ellenőrizve, minden lehetséges csatlakozás többször is, de nem hozott eredményt. Két-három napi kísérletezés után úgy döntöttek, hogy a kettes verziót kell életbe léptetni, ez pedig annyit jelentett, hogy a 80 méterre szánt vertikálból lett a 160-as antenna, 3,5-nek így csak egy inerted V dipól maradt. Az inband antenna építése már sokkal több sikerélményt adott. Az antenna egy kb. 6 méteres masszív oszlopra lett tervezve. Ezt le kellett vinni a telek alatt lévő erdőbe, a kb. 150 méterre lévő előkészített betontalapzathoz, ahol aztán kötelek segítségével sikerült felállítani. Ezután következett az antennaelemek összeszerelése. A konstrukció "szlovén quad" elvű volt, tehát rövid boomon a pecabotok meghajtva kifelé. Az összerakás rutin feladat volt, viszont a két "pókháló" levitele az erdőn keresztül egy külön mutatvány volt. végül is sikerült és felkerült a QUAD a helyére. Innentől Jozef OM3GI vette át a szerepet a hangolással.

Ierdőben 20221122 163706

  Nem, ők nem favágó munkások :), OM7LW, OM3BH, OM3GI az inband antanna helyszínen   

 

   quad 20221122 164518

     OM3GI Quad hangolás közben

Szerencsére jól sikerült, ami a tesztek alapján hamar kiderült. Azért esett a választás a quadra, mert az vertikális polarizációjú szemben a yagival, így kisebb az interferencia. A 7 megás inband dipól egyik szára is függőleges volt. A péntek már lazábbra vehettük a dolgot, de Jozef, mint technikai guru most sem unatkozott. Mint egy jó karmesternek össze kellett "hangolnia" az állomást. Szoftvereket beállítani, reteszek működését ellenőrizni és még sok minden más apró-cseprő dolog.
Laci OM2VL és én azt a kellemes feladatot kaptuk, hogy járassuk a technikát (azaz kusózzunk), ami igazán testhez álló feladat volt :). Közben Tibor OM3RM az inband antennával nyomta és próbálgattuk, hogy milyen felállásban a legkisebb az interferencia. Hamar eljött az este, átálltunk a végleges üzemmódra a M/2 beállításokkal és a CR3DX hívójellel készen álltunk a versenyre.

A technika pedig így nézett ki:
antennák:
80m: Inverted V dipól
160m: top loaded vertikál
40m: 2x 2 el moxon (egy fix USA egy forgatható)
20m: 2x 4 el yagi (fix USA és Eu) + egy forgatható 4 el
15m: 2x 4 el yagi egy fix Eu egy forgó + egy forgatható 5 el
10m: 2x 4el yagi stack fix Eu (felső forgatható), 2x4 el yagi stack fix USA,
Beveragek USA/EU irányba

ant density  

   Az antenna park     

 

   28 stack

      2x4ele stack Eu-nak, alattunk az óceán

Shack:
2 "run" egy inband és egy szorzózó állomás:
4x Icom7610
4x OM-2000A+
4x station master
DXlog szoftver
Teljesen automatizált működéssel (antenna kapcsolás, sávváltás).

szorzó 20221127 151752

     A szorzózó munkahely

Kezdődhet a verseny...

Folyt. köv.