Rádióforgalom

CQWW CW a CR3DX állomásról - 2. rész

CQWW CW a CR3DX állomásról - 2. rész

Ahol virágtartó karó is yagi elemből van...

Kezdődhet a verseny...

Kezdés előtt még egy rövid taktikai megbeszélés: Itt kellett azzal szembesülnöm, hogy csak billentyűzetet lehet használni, mert az elkeyt nem érzékeli a retesz. Ez nekem nagy kihívás volt, mert én mindig használok elkeyt is, ugyanis azzal sokkal gyorsabban lehet reagálni pl. egy téves hívójel beírás esetén. OM2VL kezd 80-on, OM3GI/HA3NU 40 méteren. Utóbbin azért kezdtünk ketten, mert az ICOM egyik vevőjén az Eu a másikon az USA antenna volt, mindkét operátor tudott adni is, akit éppen hívtak vagy aki gyorsabb volt az elvette a másiktól az adás lehetőséget.
Így a kezdeti órák USA/Eu "katyvaszát" jól szét lehetett bontani. OM3RM az inband állomáson gyűjtötte a kusókat, OM3BH pedig a szorzózó állomáson volt. Jól ment a kezdet: első óra 460 QSO, amit további két 400 feletti óra követett.A hajnali holtpont itt 5-6 óra között volt, ebben az órában "csak" 250 QSO lett. Aztán ahogy beindultak a felső sávok 10 400 feletti óra lett zsinórban. A legjobb órában 490 QSO lett (21/28 MHz). Végig ültem 12 órát anélkül, hogy felkeltem volna a székből és a többiek is nyomták derekasan.

om2vl 20221127 151826

Laci OM2VL a "run" munkahelyen

Pár perc pihenő volt a rákészülés a délutáni USA pile up-nak. 21 és 28 jól ment így aztán nem is mentünk le 14-re, csak sötétedés után, mikor már 28 leállt. Itt volt egy jó kétszáz felett óra 14-en, aztán ez szépen kezdett csökkenni. 9400 QSO lett első nap, ami bizakodásra adott okot. Este 10-től hajnali kettőig tartottam pihenőt, aztán hajnalban beültem a szorzózó állomásra. A kiírás M/2 kategóriában adónként (run állomás) 8 freki váltást engedélyez, ami általában annyit jelentett, hogy két adót figyelembe véve 4-4 szorzót tudtál megcsinálni. Ha nem volt éppen szorzó, akit meg lehetett volna csinálni,  akkor "sima" QSO-kat csináltunk gyorsan az óra vége felé. Ilyenkor igyekeztem magyar állomásokat becserkészni. Gondolom páran meg is lepődtek, hogy a CR3DX meghívja őket. Nagyon jól lehetett dolgozni egymás mellett, szinte nulla interferencia volt a sávok között. A legnagyobb zavarást a 7 megás inband munka okozta, a quadnál ez kisebb volt, de ott is csak 300 wattal dolgoztunk. A második nap már nem volt annyira pörgős, ráadásul az inband quad forgatója is megállt, de ekkor is szaporodtak szépen a kusók, a jobb órákban 300-350-es átlagok voltak. Még egy 6-8 órás periódusra beültem at egyik osztó állomásra, aztán már csak az inband meg a szorzózó állomást koptattam.

OM3RM Inband 20221127 151840

Tibor OM3RM az inband munkahelyen

Vasárnap estére már kihívás volt alsó sávon egy-egy új szorzót megcsinálni, hiszen ekkorra többnyire már csak a ritka, nehezen megcsinálható szorzók maradtak. 80 és 160 méteren jól hallottunk és kicsit bosszantó volt, hogy több szorzót nem tudtunk megcsinálni, akit nem is hívtak, vagy csak kevesen. Ilyen volt például 80-on 5R8, 160-on VK6 (kettő is), 5R8, 3B9. Sokszor bosszantó volt az is, ahogy kijött valami ritka állomás és jó páran eszetlenül hívták anélkül, hogy hallották volna. Már vagy harmadszor válaszolt neki a dx, de ő csak nyomta, mint süket a csengőt. Persze azért a végeredményt elnézve nincs ok a panaszra az alsó sávos szorzókat tekintve sem. Az utolsó percekben azon drukkoltunk, hogy meg legyen a 15.000 QSO, amit végül is sikerült elérni. 41,7 millió ponttal zártuk a versenyt, ami nem sokkal maradt el a D4C által tartott világrekordtól.

végeredmény

Elfáradtunk a végére de annyira nem, hogy ne koccintsuk az elért eredményre, a közös munkára. Ez utóbbi igazi csapatmunka volt, nem volt egyénieskedés, mindenki "odatette magát", ahol szükség volt. Hétfőn kicsit lazára vettük a dolgot, főleg mert esős volt az idő, maradt a relax, levezető kusózás. Másnapra szerencsére visszatért a jó idő, így be tudtuk fejezni a kinti feladatokat (7 megás inband dipól, vertikál radiálok és egy nem használt vevő antenna lebontása, inband Quad forgató hiba keresés-javítás. Szerdára egy kirándulást terveztünk, hogy kicsit körbenézzünk a szigeten. Első megállónk a német amatőrtársak meglátogatása volt. Ők Multi-multiban indultak a CR3W állomásról. Még szinte ki sem léptünk az autóból már "szisszentek" a sörök és jó hangulatban meséltünk egymásnak a verseny történéseiről, élményeinkről. A következő állomás a sziget egyik érdekessége a rum gyár meglátogatása volt, ahol a kiállítás mellett lehetőség volt megkóstolni a finom helyi rumot.

rumgyár  

 A rum gyár kiállító terme, némi nedűvel

  rumgyár kilátás

A gyár udvaráról ez a nem mindennapi látvány fogadja az odalátogatókat

Ezután következett IV. Károly az utolsó magyar király sírhelyének felkeresése volt, majd pedig a sziget egyik legmagasabb csúcsát látogattuk meg. A közel 1800 méteres magasságból gyönyörű kilátás volt minden irányba, viszont sokáig nem maradtunk, mert kellemetlen hideg szél fújt.

a csúcson

  "A csúcson". Elől: OM7LW, OM3RM, HA3NU felül: OM3GI, OM3BH (OM2VL már hazautazott)

Utolsó állomásunk a főváros Funchal volt. Dacára annak, hogy november utolsó napja volt, a parti sétányon nyüzsögtek az emberek (persze rengeteg külföldi). Először ettünk egy finom ebédet
a helyi specialitásból (Espatada), amit a mi rablópecsenyénkhez hasonlóan nyársra tűznek, csak itt marhahúsból készül.

ebéd

 A kirándulás után jólesett az ebéd (balra OM7LW, OM3GI, HA3NU, jobbra OM3BH, OM3RM)

Este még egy búcsú kusózás. Pontosabban éjjel egyig, hogy meg legyen a 4000 QSO-m (CT9/HA3NU,csak CW) - nem is volt mikrofon egyik munkahelyen sem :). Az összeköttetések 60 százaléka Eu, 30 százaléka NA volt. 105 különféle HA hívójel került a logba, aminek nagyon örültem. Mindenkinek köszönöm az összeköttetéseket.

Aztán másnap repülés haza. Igazán élménydús 10 nappal a hátunk mögött jöttünk vissza a szürke, ködös, hideg Európába.