Rádióforgalom

Márkó következő úticélja HA7TM érdi QTH-ja
Featured

Márkó következő úticélja HA7TM érdi QTH-ja

HA5MIG Zoli felkeresése után folytatódott a Road Show.

Ezen alkalommal Németh Tibort (HA7TM) látogattam meg, ahová HA5MIG barátom is elkísért. Németh Tibor állomása Érden a város egyik legmagasabb pontján van, szóval már messziről látszottak a tornyok. HA7TM szerencsésnek mondhatja magát mivel egy elég impozáns méretű telken építhette ki a QTH-ját. A fő tornyon (35 méteres) egy 4 elemes UltraBeam antenna (40-6 meter) , felette OB80/60 1 elemes yagi majd felette 5 elemes yagi 4M-re , 2 méterre több vertikál (HG7RUA Érdi átjátszó antennája) , egy 80 meter inverted V antenna kaptak helyet. Különlegessége a toronynak, hogy egy antenna lift található rajta így a szerelés szinte gyerekjáték.
A második torony Versa tower típusú és egy 4 elemes SeppIR (20-6 meter) antennát tart. Mint megtudtam a kikötéses tornyokkal sok a gond (lazul a sodrony, nem áll ellen jól a szélnek) így Tibi a kikötés nélküli tornyok mellett tette le a voksát.

     yagi1


Yagik...

 

 k9ay    urh yagi


K9AY és URH antennák


A harmadik torony igazából egy üvegszálas oszlop és egy K9AY vevő antennát tart. Tibi QTH-ján 2 méterre és 70 cm-re két eleválható yagi antenna van, így még EME qso-kat is tud csinálni. Végfoknak egy UG:4-100/1500 (4 méterre) és egy UG:6-100/1500 végfok (6 méterre mind kettő HA8UG Pali -féle) nyújt kellő powert.
A negyedik alumínium árbócon egy Titanex V 160 GP kapott helyet, aminek a teteje egészen a 35 méter magas torony tetejéig tart.
Tibinek sikerült a sokak által, „itt még a hó sem tud a földre esni” effektust kiküszöbölnie, kikötés egyáltalán nincs, minden antenna kábel be van ásva a föld alá így egy laikus számára sem zavaró a sok antenna. 7TM adószobája telis-tele van plakettekkel és kupákkal, mindez a sok éves kitartó szakadatlan munkáját tükrözi…nem is hiába kapott életmű díjat a MRASZ-tól.kupák

kupák, plakettek

Az adó szobában három FT DX 101 MP kapott helyet, amiből kettő folyamatos FT8 üzemmódban 100 wattal csinálja az állomásokat. Tibinek a HA7TM hívójellel már több mint 500.000 qso-ja van. 2 méterre egy Icom IC9700-as van beállítva, amit egy UG:2-100/1000 végfok erősít amennyiben szükséges. Az FT DX 101 rádiók munkáját egy Tajfun 1000 és egy OM Power végfok segíti. Egyáltalán nem használ távvezérlést és nem is tervezi, mikor nincs otthon csupán az automaták mennek, viszont minden rádióhoz külön végfok van hozzárendelve, külön PC-vel. A harmadik rádióhoz egy Gemini DX 1200 végfok van ami megy 160-4 méterig.

FT line

Köszönöm Tibinek a körbevezetést és a lehetőséget, hogy megcsodálhattuk QTH-ját, legközelebb remélem Halápon találkozhatunk.