Klubélet és Utánpótlás

Bemutatkozik Szabó Patrik HG5PS

Bemutatkozik Szabó Patrik HG5PS

Ebben a sorozatban mindig egy-egy utánpótlás korú fiatal rádióamatőt mutatkozik be a "nagyközönség" előtt.

Bízom benne, hogy nagyon hosszú lesz a sor és sok ifjú rádióamatőrt tudunk ebben a rovatban bemutatni.

Ha fiatal (25 év alatti) rádióamatőr vagy, akkor légy szíves az itt megjelenő sorozatban lévő kérdésekre adott válaszaidat küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy téged is megismerhessen a magyar rádióamatőr társadalom. Az E-mailben csatolmányként legalább egy fényképet is kérek.

És akkor lássuk a bemutatkozást...

Névjegy:

Név:Szabó Patrik
Hvójel:HG5PS
életkor:12
Lakhely:Üllő

 

 HG5PS 2022

 

Hogyan és mikor ismerkedtél meg a rádiózással?
Engem már kisgyermek korom óta ideje körbevettek a rádiós eszközök és a rádiózás is, mivel az egész család már sok-sok éve ezzel foglalkozott. Emlékszem, amikor lefeküdtem, hallottam a csipogást, akkor még nem tudtam mit jelentenek a jelek ...
Egészen pontosan 2018. karácsonyán kapcsolódtam be a rádióforgalmazásba nagypapámnál.
Nagyon tetszett, izgalmasnak találtam, és én is ki akartam próbálni. Rögvest meg is szerettem...

Mikor sikerült levizsgáznod, és ki segített benne?

2020. nyarán a MRASZ által szervezett ifjusági táborban vehettem részt és a végén sikeres kezdő vizsgát tettem két unokatesómmal, a nővéremmel és ikertestvéremmel együtt. A vizsgafelkészítő táborban a nagypapánk illetve az oktatók nagyon sokat segítettek a tananyag megtanulásában. A tábor maga nagyon jó hangulatú volt, és a részt vevők azóta is szoros baráti viszonyban vannak. Azóta sikerült letennem a morze vizsgát is. 2020. szeptemberében kaptam meg a rádióengedélyemet, a HG5PS hívójelet, amire nagyon büszke vagyok.
A mai napig sok segítséget kapok aputól és nagypapámtól.

A rádióamatőrködés melyik részét tartod a legérdekesebbnek és miért?

A rádiózásban főként először az SSB, utóbb a CW forgalmazást és versenyzést tartom a legérdekesebbnek és ezeket is élvezem a legjobban. Leginkább azért, mert segítségükkel
olyan emberekkel beszélhetek, akikkel jelen pillanatban nem is tudnék kapcsolatba lépni,
így akár uj barátokra is szert tehetek.
Rendszeresen részt veszek a YOTA és hazai ifjusági versenyeken.
Késöbb szeretnék nagyobb, akár 48 órás külföldi versenyeken is részt venni.

Vannak-e terveid a rádiózással kapcsolatban a jövőre vonatkozóan?

Szeretnék még jobban megtanulni morzézni.
Múlt évben a nővéremnek sikerült Szerbiába kijutni a HST világbajnokságra, néhány év múlva én is vele szeretnék tartani.

Mondjál néhány szót magadról, vagy bármit, amit említésre méltónak találsz! (pl. van-e másik hobbid, mivel foglalkozol - iskola stb., család, bármi.

Én az idén hatodik osztályba járok, németet tanulok. A nyelvtudás gyakorlásában is sokat tud segíteni a rádióforgalmazás, segíthet felkészülnöm a nyelvvizsgára.
Emellett még versenyszerűen vízilabdázom, a heti öt edzés szinte minden időmet felemészti. Ezért - bármennyire sajnálom - nem tudok eljárni rókavadászni, pedig jó a csapat és szeretem is csinálni. Azonban hétvégente mérkőzésekre járok a csapattal.
De azért szeretek rádiózni...