Klubélet és Utánpótlás

Bemutatkozik Szabó Márk HA5MS

Bemutatkozik Szabó Márk HA5MS

Ebben a sorozatban mindig egy-egy utánpótlás korú fiatal rádióamatőt mutatkozik be a "nagyközönség" előtt.

Bízom benne, hogy nagyon hosszú lesz a sor és sok ifjú rádióamatőrt tudunk ebben a rovatban bemutatni.

Ha fiatal (25 év alatti) rádióamatőr vagy, akkor légy szíves az itt megjelenő sorozatban lévő kérdésekre adott válaszaidat küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy téged is megismerhessen a magyar rádióamatőr társadalom. Az E-mailben csatolmányként legalább egy fényképet is kérek.

És akkor lássuk a bemutatkozást...

Névjegy:
Név:Szabó Márk
Hvójel:HA5MS
életkor:12
Lakhely:Üllő

 

screenshot.148

 

Hogyan és mikor ismerkedtél meg a rádiózással?
Kilenc évesen nagypapám megkezdte megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem rádiózni. Erre azt feleltem: persze alapból! Nagypapám már nagyon sok ideje, több, mint 50 éve rádiózik és a családomban is sok rádióamatőr vesz körül (nagymamám, apám, nagybátyám), így a rádió iránti vonzalom „rámragadt” és megszerettem a rádiózást…

Mikor sikerült levizsgáznod, és ki segített benne?
2020-ban unokatestvéreimmel és testvéreimmel együtt részt vehettünk a MRASZ kölyök táborában. Az egyhetes tanfolyam nagyban segítette a vizsgára való felkészülésünket és természetesen a nagypapám is sokat segített a tananyag elsajátításában. A sikeres vizsga után kértem adóengedélyt és így lettem a HA5MS!

A rádióamatőrködés melyik részét tartod a legérdekesebbnek és miért?
Én a rádióforgalmazást tartom a legérdekesebbnek, azon belül is az SSB-t. Sokszor versenyzek, ezt is érdekesnek találom, Rengeteg emberrel beszélhetek, a magyarokon kívül is, bár az angol még nehezen megy. A QSO-szöveget már tudom, de még nem értek meg mindent abból, amit azon kívül mondanak. Szerencsére van segítség. Szeretem ha pile-up van, ez már előfordult a YOTA versenyeken. Sajnos otthon még csak egy szerény állomásunk van, mindössze egy többsávos dipóllal, de már a házfalnál fekszik a torony, talán idén fel is tudjuk állítani és lesz rajta rendes antenna is!

 Vannak-e terveid a rádiózással kapcsolatban a jövőre vonatkozóan?
A testvéreimmel rádió és tavalyig rádiós tájfutó rendezvényeken is részt vettünk. Idén nagyon elfoglalt vagyok, ikertestvéremmel együtt versenyszerűen vízilabdázunk és minden nap edzésre járunk + hétvégén mérkőzés. Ennek ellenére az ifjúsági rádióforgalmi versenyeken szeretnék elindulni, főként csapatban a HG4KID hívójellel és már nagyon várjom a nyári táborokat is.

Mondjál néhány szót magadról, vagy bármit, amit említésre méltónak találsz! (pl. van-e másik hobbid, mivel foglalkozol - iskola stb., család, bármi.
Szeretném én is letenni a morze vizsgát, csak kevés az időm, de ez a legközelebbi rádiós célom. A YOTA versenyeket sem szeretném kihagyni!