Klubélet és Utánpótlás

Bemutatkozik Zámbó Nándor HA8DNP

Bemutatkozik Zámbó Nándor HA8DNP

 

Ebben a sorozatban mindig egy-egy utánpótlás korú fiatal rádióamatőt mutatkozik be a "nagyközönség" előtt.

Bízom benne, hogy nagyon hosszú lesz a sor és sok ifjú rádióamatőrt tudunk ebben a rovatban bemutatni.

Ha fiatal (25 év alatti) rádióamatőr vagy, akkor légy szíves az itt megjelenő sorozatban lévő kérdésekre adott válaszaidat küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy téged is megismerhessen a magyar rádióamatőr társadalom. Az E-mailben csatolmányként legalább egy fényképet is kérek.

És akkor lássuk a bemutatkozást...

Névjegy:
Név: Zámbó Nándor
Hívójel: HA8DNP
Életkor: 21
Lakhely: Mórahalom

8dnp 3

1. Hogyan és mikor ismerkedtél meg a rádiózással?
Nos mindenkinek van egy bizonyos emléke arról, hogy hogyan kezdődött nála a rádiózás ,illetve rádióamatőrré válás. Ez nálam sincs máskép Az egész út egy nagyapával kezdődött, ugyanis tatám igen sokat mesélt arról, hogy régen a tanyájukon mit hogyan bütykölgettek a tv-ktől a rádiókig. Ezeken a meséken felbuzdulva nekiálltam anno én is egy detektoros vevő építésének, ami igazság szerint egész jól sikerült. Ekkor lehettem nettó 16 éves. Na innen nem volt megállás... A hetente kapott uzsonnapénzt is rádiós dolgokra költöttem. Életem első rádióját is akkor szereztem, ami még a PMR446 sávon üzemelt. Mindezek után belekerültem egy CB rádiós klubba és ott bontogattam szárnyaimat. Innen jött az ötlet, hogy mivel már a hívójel nélküli, de még legális rádiózás nagyjából nekem véget ért, eldöntöttem hogy levizsgázok.

2. Mikor sikerült levizsgáznod, és ki segített benne?
2021 nyarán vizsgáztam le, még a Királyhelmec utcában CEPT Novice kategóriában, morze nélkül. Ez utóbbit már bánom, de erről majd a cikk későbbi részében írok. Igazság szerint önállóan mentem végig a procedúrán, de meg kell említenem, hogy egy akkori cb-s jóbarátomtól kaptam meg az amatőr tananyag pdf változatát. Illetve a hivatalos dokumentum kitöltését édasanyám mentorálta.

3. A rádióamatőrködés melyik részét tartod a legérdekesebbnek és miért?
Számomra a legérdekesebb az, hogy igen nagy mélységekig el lehet merülni benne, és bármit megépíthet az ember amit kitalált (Nyilván csakis a szabályokat betartva!). Én annyira a rádiózásban nem vagyok aktív, ugyanis egy költözésnek hála nincs már lehetőségem RH-n ott lenni, illetve csak ritkán. Nekem a technikai oldala érdekes ennek a csodás hivatásnak. Olyanok mint az APRS, AREDN, RIBBIT illetve mind olyan dolgok amik úgymond nem minden naposak. Igen érdekes számomra az EME (Föld –Hold-Föld) összeköttetés létesítése, a QO-100 műholdon való forgalmazás illetve a rádiós iránymérés is. Nem túl szokványos vallomás ez, viszont engem ez fogott meg már a kezdetektől, a bütykölés.

4. Vannak-e terveid a rádiózással kapcsolatban a jövőre vonatkozóan?
Természetesen igen. Mint azt már írtam, bánom hogy akkor a morze vizsgát nem tettem le. Azt mindenféleképp a közeljövőben meg szeretném csinálni. A távolabbi jövőben majd egy HAREC vizsgát is szeretnék a magaménak tudni, de ahhoz még sokat kell tanulnom, tapasztalnom. Illetve az egyetem szüneteiben RH-n is szeretnék többet forgalmazni, mert gyorsan ki lehet jönni a gyakorlatból. Valamint elhatároztam, hogy több rádióstájfutó eseményen leszek jelen, mert igen jó csapat van ott, és meg is tetszett a dolog. Tervem még továbbá, hogy a rádiómat egyszer összekötöm számítógéppel mert úgy mégjobban kinyílik a világ, és a versenyeken is nagy könnyítés.