Klubélet és Utánpótlás

Bemutatkozik Budavári Bulcsú Fülöp HG6SP

Bemutatkozik Budavári Bulcsú Fülöp HG6SP

 Ebben a sorozatban mindig egy-egy utánpótlás korú fiatal rádióamatőt mutatkozik be a "nagyközönség" előtt.

Bízom benne, hogy nagyon hosszú lesz a sor és sok ifjú rádióamatőrt tudunk ebben a rovatban bemutatni.

Ha fiatal (25 év alatti) rádióamatőr vagy, akkor légy szíves az itt megjelenő sorozatban lévő kérdésekre adott válaszaidat küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy téged is megismerhessen a magyar rádióamatőr társadalom. Az E-mailben csatolmányként legalább egy fényképet is kérek.

És akkor lássuk a bemutatkozást...

Névjegy:
Név: Budavári Bulcsú Fülöp
Hvójel: HG6SP
életkor: 14
Lakhely: Pécs

 

HG6PS 2

A HG3A állomáson HA8MBM-el

Hogyan és mikor ismerkedtél meg a rádiózással?
A legelső élményem a rádiózással kapcsolatban (és talán ennek köszönhetem hogy rádióamatőr vagyok) 2018-19-ben lehetett, de erre nem emlékszem pontosan. Ekkor apukám hazahozott két pmr rádió(szerű) készüléket a munkahelyéről hogy játszak vele. Ahogy a kezembe került szerintem 1-2 hónapig el se engedtem és mindenhova
vittem az egyik felét, a másikat apukámnál hagyva ( és ezzel "sikeresen" őrületbe kergetve őt). A "játéknak" az vetett véget hogy a rádió elromlott. Ezután összegyűjtött zsebpénzemből vettem két Baofeng BF-777s rádiót (ami mellesleg 466-67 MHz környékére volt beprogramozva, de ezt akkor még nem tudtam) később pedig két Baofeng UV-5R-t.
Itt már 2020-21-ben járunk. Ekkor már aktívan csevegtem a pmr-eken és a pécsi papagájon. Innen már egyenes út vezetett a vizsgáig. A családomból egyébként senki nem foglalkozott(ik) hasonlóval.

Mikor sikerült levizsgáznod és ki segített benne?
2021 szeptemberében lehetett amikor elhatároztuk HA8MBM Marcival hogy levizsgázunk. Az anyagot Marcitól kaptam, ő pedig HA8DNP Nánditól. Eredetileg együtt vizsgáztunk volna le, de én később jelentkeztem ezért nem tudtunk együtt. Végül 2021 december 2-án sikeres kezdő vizsgát tettem.

A rádióamatőrködés melyik részét tartod a legérdekesebbnek és miért?
Szeretek forrasztani, szerelni, bütykölni és minden más hasonló elektronikával kapcsolatos dolog érdekel. Emellett szeretek versenyezni, DX-elni és szeretek beszélgetni az éterben a nálam tapasztaltabbakal, mert sokat tudnak segíteni az aktuális problémámon.

 

Vannak-e terveid a rádiózással kapcsolatban a jövőre vonatkozóan?
Szeretném megépíteni a mostanihoz képest jóval komolyabb és remélhetőleg végleges állomásomat, ebben sokat segít HA3IN Norbi és HA3JO Joe. Továbbá szeretnék letenni egy CEPT Novice/Alap szintű vizsgát és megtanulni morzézni, de nem utolsó sorban szeretnék minél több időt szentelni a rádiózásnak.

Mondjál néhány szót magadról, vagy bármit, amit említésre méltónak találsz! (pl. van-e másik hobbid, mivel foglalkozol - iskola stb., család, bármi.
A Szent Mór Iskolaközponba járok, hetedik osztályos vagyok. Van 6 testvérem, 3 nővérem 2 bátyám és 1 öcsém. A rádiózáson kívül biciklizem és érdekel a mechatronika így az arduino projektek is. Legtöbbször az esp32 nevű mikrokontrollert használom és ez tetszik a legjobban. Minden típusú szerelés és elektronika érdekel.
Ezenkívül 7 éve néptáncolok, 6 éve csellózom és cserkészkedem.