Klubélet és Utánpótlás

Bemutatkozik Szabó Dorottya HG5YL

Bemutatkozik Szabó Dorottya HG5YL

Ebben a sorozatban mindig egy-egy utánpótlás korú fiatal rádióamatőt mutatkozik be a "nagyközönség" előtt.

Bízom benne, hogy nagyon hosszú lesz a sor és sok ifjú rádióamatőrt tudunk ebben a rovatban bemutatni.

Ha fiatal (25 év alatti) rádióamatőr vagy, akkor légy szíves az itt megjelenő sorozatban lévő kérdésekre adott válaszaidat küldd el a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogy téged is megismerhessen a magyar rádióamatőr társadalom. Az E-mailben csatolmányként legalább egy fényképet is kérek.

És akkor lássuk a bemutatkozást...

Névjegy:

Név: Szabó Dorottya
Hívójel: HG5YL
Életkor: 15
Lakhely: Üllő 

Doti ardf

Doti is szereti a rádiózás mellett a rádiós tájfutást

 

Hogyan és mikor ismerkestél meg a rádiózással?

Engem már születésem óta körbevettek a rádiós eszközök és maga a rádiózás, mivel nagypapám és apukám egész családja már sok-sok éve rádióamatőr. Közelebbről 2018. karácsonyán ismerkedtem meg a rádióforgalmazással. Megtetszett a dolog, nagyon izgalmasnak találtam.

 

Mikor sikerült le vizsgáznod és ki segített benne ?

2019. nyarán részt vettem a MRASZ rádiós táborában és sikerült levizsgáznom két unokatesómmal és a két öcsémmel együtt. A nagypapánk, illetve akik a vizsgafelkészítő táborban oktatói nagyon sokat segítettek a tananyag elsajátításában. A tábor maga nagyon jó hangulatban telt és a részt vevők a mai napig szoros baráti kapcsolatban vannak.

A rádióamatőrködés melyik részét tartod a legérdekesebbnek és miért?

Én az SSB és CW rádióforgalmazást, főként a versenyzést tartom a legérdekesebbnek és ezeket is élvezem a legjobban. Leginkább azért, mert akár olyan emberekkel is beszélhetek, akik a világ másik oldalán élnek. A morzézás meg azért különösen jó, mert ez egy teljesen más nyelv és egy igazán különleges dolog. Rendszeresen részt veszek a YOTA és a hazai az ifjúsági versenyeken, két alkalommal sikerült megnyernem a HA YL-OM versenyt. Később szeretnék „nagy” versenyeken is részt venni. 

Vannak-e terveid a rádiózással kapcsolatban a jövőre vonatkozóan?

Testvéreimmel együtt szeretünk rádiós tájfutó rendezvényekre, néha versenyekre is járni. Idén rész vettem Szerbiában a gyorstávírász világbajnokságon, ami nagyon megtetszett annak ellenére, hogy rettentően izgultam. És bár az eredményem nem volt kiemelkedően jó, de most nem is ez volt a lényeg, hanem hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzek és meglássam, hogy versenyeznek a profik. Az a tervem, hogy jövőre is megyek, ezért most a hangolvasás gyakorlásra szeretnék ráhajtani, hogy minél jobb eredményeim legyenek.

Mondjál néhány szót magadról, vagy bármit amit említésre méltónak találsz! (pl. van-e másik hobbid, mivel foglalkozol - iskola stb., család, bármi.

Én most kezdtem a középiskolát, a 0. évfolyamon angol előkészítőre járok. A nyelvtudás sokat segít a rádiózásban  és fordítva – a nyelvtanulásban is segít a rádiózás, érdemes kihasználnom a lehetőséget a gyakorlásra, hasznomra tud válni a nyelvvizsgára való felkészülésben. Egyre kevesebb időm van, lesz a rádiózásra, de szem előtt tartom,hogy a folytatáshoz magasabb szintű vizsgát kell tennem.