Műszaki blogok

Omotenashi (2022) 2. rész
Featured

Omotenashi (2022) 2. rész

Sanyi OE5AEN ex. HA3FUK egy érdekes, egyben szórakoztató cikket írt arról, hogyan próbált meg megfelelő elméleti felkészültséggel, de egyszerű technikai eszközökkel kapcsolatot létesíteni az Artemis I. program keretében fellőtt japán Omotenashi műholddal.

Artemis I. – Omotenashi
2022. november 16-án itteni idő szerint reggel hét órakor az Artemis I. indítása sikeresen lezajlott, az űreszköz előbb földkörüli pályára állt, majd még egy gyorsítás után elindult a Hold felé. E gyorsítás végén köpte ki magából azt a kicsiny, ám lelkes csapat kockaműholdat, amelynek egyike nekünk most érdekes. Az Omotenashit. A JAXA csoport Twitteren megosztotta, hogy mikorrra várhatóak az adásperiódusok.

 schedule

Az indítás után meg kellett szerezni a pályaadatokat (TLE formátumban). Ezt HA5STS Pisti előkaparta a space-track.org honlapjáról (SATCAT menü, ingyenes regisztráció kell).

Orion (Omotenashi)
1 54257U 22156A 22320.38000000 -.00015874 00000-0 00000-0 0 9995
2 54257 30.5280 10.5600 9646414 20.9260 1.0490 0.10079459 30

Betöltöttük a TLE-t a SATPC32 (ingyenes) programba (%AppData%/Roaming/satpc32/Kepler/omotenashi.txt), amely lesz szíves nekünk aktuális pozíciót és doppler-eltolódást számolni.

Hogy a doppler-eltolódást is számolja a program, a doppler.sqf fájlt ki kellett egészíteni a telemetria rádióadásának tulajdonságaival:

Omotenashi,437310,0,USB,USB,NOR,0,0,PSK31

A program tehát kiszámolta a műhold jelenlegi helyét, amely épp a Föld ellentétes oldalán volt, emellett megadta a jelenlegi pozícióhoz tartozó azimut (oldalszög) és eleváció (magassági szög) értékét, valamint az aktuális, dopplerrel korrigált frekvenciát is. A műhold távolodik, tehát a hangja mélyebb lesz, jelen esetben majdnem három kilohertzcel.

 térkép

A program képes előrejelzésre, ideje megkeresni lehetséges vételi időablakokat a fenti adásterv és az előrejelzés segítségével.

Nos, ilyenek nincsenek.

A japán műhold leginkább akkor ad, amikor hazafelé tud beszélni. Átpörgetve a következő napok adásperiódusait egyetlen kiváló lehetőség adódik: vasárnap kora délután egy egy órás időablak dél felé, 30° legnagyobb magassággal, és egy fél órás időablak kelet felé, a horizonton, pénteken hajnalban.

Célozzuk meg hát a péntek hajnalt!

A pontos adatokat nem lehet még megmondani, a TLE frissítést meg kell várni. Ez az egység nem tervez pályakorrekciót, csak egy fékezést a végén, úgyhogy a jelenlegi adatok is jók, ha nincs más.

A többit pénteken hajnalban. Mi dolgozni megyünk, ő meg repül, követve a tér-idő görbületeit.

Csütörtök estére a következők derültek ki:

- nem péntek reggel fog adni, hanem csütörtök reggel adott a Föld másik oldalán, csak elnéztem az időt. Tudtátok, hogy Japánban csütörtökön is tud péntek lenni?
- stabilizálatlanul pörög egy tengely mentén, próbálják fékezni a belső giroszkóppal
- merül az akksi, mert nem álltak a napelemek a Nap felé
- fúvókákkal megpróbálják a forgástengelyt elfordítani, hogy a nap néha belesüssön a napelemekbe
- nincs elérhető TLE, az Orion egység pedig azóta többször pályát módosított, tehát már nem használható a tőle kapott friss adat. Marad a régi, reméljük nem volt túl nagy az eltérés.

Összességében a péntek hajnali időablak a kútba esett, már csak a vasárnapi áll nyitva, de nem 150, hanem 300 ezer kilométerről… Nem áll jól a szénánk.

Szombaton újra elolvastuk a híreket a Twitteren. De új hírek nincsenek.

Közben az antennát két centi jég, a talajt tíz centi hó takarta be.

Vasárnap délelőtt már vannak hírek: a műhold kontrollálatlanul forog, annak ellenére, hogy fúvókával és kézi vezérléssel is próbálták irányba állítani. Az akkumulátor merülőben, így lekapcsolták a rádióadóját, most azt várják, hogyha megint lesz villany, újraindul, és minden remekül megy. A spanyolországi kommunikációs központ elvesztette a kapcsolatot a műholddal. Reménykedünk a 21-ében, amikor a fékezés és leválás kell, hogy történjen.

 angol szöv

A fékezés és a leválás nem történt meg. Nem sikerült a forgást megállítani, a forgástengely nem merőleges a Napra, nem termelődik elegendő áram. Az akkumulátorok lemerültek, a kapcsolat megszakadt. A hideg, halott egység sodródik tova az űrben, méltó helyet kap a hallhatatlanok (két l-lel, HI) csarnokában.

Öröm az ürömben, hogy a fékezés elmaradása miatt az eszköz ez alkalommal nem csapódik a Hold felszínébe, hanem elrepül mellette, megkerüli azt, majd még egyszer a Föld felé indul. Márciusban lesz még egy lehetőség a kapcsolatfelvételre, mert akkor a Nap pont a jelenlegi forgástengelyre merőlegesen fog állni. Ha Csipkerózsika felébred álmából, hatatelefonál. Aztán elszáguld a Föld mellett, búcsút int, és végleg távozik a Föld-Hold rendszerből, hogy megkezdje évezredek, talán évmilliók múlva a Napban végződő hosszú, unalmas utazását.

A projekt tehát eredmény nélkül lezárult. A felhalmozott tudást és technikát átállítjuk (átforrasztjuk) az ISS frekvenciájára, és megpróbálunk az ő átjátszóján keresztül összeköttetést létesíteni.

Linkek:

a misszió honlapja:
https://www.isas.jaxa.jp/home/omotenashi/index.html
a rádióvételhez szükséges információk:
https://www.isas.jaxa.jp/home/omotenashi/JHRCweb/jhrc.html
csillagászati és mágneses irány eltérése, online számítás
https://www.omnicalculator.com/physics/magnetic-declination
műhold pályaadatok
http://space-track.org
Twitter
https://twitter.com/OMOTENASHI_JAXA