Műszaki blogok

Fejlesztés a HA6W versenyállomáson 2m-en
Featured

Fejlesztés a HA6W versenyállomáson 2m-en

A HA0LC a 2023-es novemberi verseny után olyan ötlettel állt elő, hogy cseréljük le a régi, de még jól működő elektroncsöves végfokozatainkat tranzisztoros (FET) végfokokra.

4 db 1KW-os FET-es erősítőt terveztünk és ennyihez szereztük be az anyagot, amelyek a májusi versenyre el is készültek.
Minden végfok önálló egység, külön 48V, 1800 W teljesítményű kapcsolóüzemű tápegysége van. A végfokozatok 1 db. 2KW teljesítményű LDMOS-al (ART2K0FE) működnek. A szükséges meghajtó teljesítmény 10W fokozatonként.
Az erősítőnél kritikus pontként kezeltük a FET hűtését. Ehhez a FET-et, a be- illetve kimenő illesztő fokozatokat, egy 200x100x10mm vörösréz lapra rögzítettük, ami a tranzisztoron keletkezett hőt eloszlatta 200cm2 -re. Így jut a tranzisztoron keletkező hő egy alumínium bordára. Ennek a lemezein 3 db 80mm-es kiszajú ventilátor nyomja át folyamatosan levegőt. A hűtés olyan jól sikerült, hogy a tápegység és a végfok hűtőbordája is csak kézmeleg üzem közben.
A 4db. végfokozat rack szekrénybe lett szerelve úgy, hogy ezek mindegyike önállóan is használható legyen. Ezt külön-külön szabályozható meghajtó fokozat biztosítja. A kimenő teljesítmény minden végfokozatnál 1KW-ra van korlátozva.
A végfokot elláttuk SWR, túláram, túlfeszültség és hőmegfutás elleni védelemmel, és teljesítmény határolóval. Bármelyik paraméter meghaladja a beállított értéket a végfokozat reteszel, meghajó teljesítményebben az esetben egy 50 W-os műterhelésre kerül.

            A rack szekrénybe került önálló egységként a konverter és a meghajtó erősítő is a tápegységgel együtt.

Minden fiók külön kapcsolható, ha nincs szükség valamelyik irányra az adás lekapcsolható. A végfokokra nem tettünk mutatós műszereket. Az SWR és power, LCD-n jelenik meg, a Drain feszültség és áram LED-soron (bargraf), és a hibát LED-ek jelzik amikor a védőáramkörök valamelyike reteszel. Az állomás 70- és 23cm-en is üzemel, ezért minden végfokba beépíttetünk alul-áteresztő szűrőket a felharmonikusok csökkentésére (55dB).

            A bemérés és beszabályozás után a májusi URH versenyre vittük fel az HA6W állomásra. A 4 végfokot együtt csak itt tudtuk tesztelni, mert otthon nincs annyi nagy teljesítményű műantennánk. A berendezés hiba nélkül működött 3 versenyen, 24 órás folyamatos üzemben.

            Az állomáson sok-sok év óta csak saját fejlesztésű és építésű felszerelést használunk, mert úgy gondoljuk, hogy minden QTH más, ezért az a legjobb, ha mindenütt a legmegfelelőbb paraméterekkel bíró eszközöket használnak.

Ez igaz az antennákra, előerősítőkre, konverterre, és minden adó oldali eszközre, végfokozatokra.

Az állomás jelenlegi felépítése: 4 db. 12 elemes forgatható Yagi H formátumú csoportban, egy 30m-es tornyon. 2-szer 8 db. 7 elemes Yagi egymás fölött. Az egyik csoport Prága-Berlin, a másik Zágráb-Olasz irányba. Tervbe van y újabb fix irányú 8 antennás csoport is nyugatra, Bécs-München irányába. Ehhez a technikai oldal rendelkezésre áll az antennák (DK7ZB) készülnek.

Minden csoportnak külön van kapcsolható, távtáplált, kiszajú, nagy dinamikájú előerősítője. Az adás-vétel kapcsolás mindenütt az antennáknál történik.

A konverter 4 bemenetű, amit az operátor külön-külön tud kapcsolni, vagy mind a 4 antennáról egyidőben veheti a jeleket. A konverterben nagy dinamikájú FET-es gyűrűs keverő és nagystabilitású, kiszajú kristályoszcillátor van és így kever 28MHz-re. Illetve agy másik az adó oldalon 144MHZ-re. A konverter 144MHz-es kimenő teljesítménye kb. 1,5W. Ez van elosztva 4 felé az a 10W-os meghajtó erősítők részére. A 28MHz. -en a szükséges teljesítmény 5W, 30dB-es osztón keresztül. Két TCVR működhet egyidejűleg 28MHz-en egymást reteszelve adó oldalon.

Minden antennacsoportnak külön végerősítője van. Ezeket cseréltük most modern, FET-es erősítőkre.

Ezt az új berendezést az ANICO Kft. teljes szponzorálásával tudtuk létrehozni.

Hálás köszönet ezért az ANICO Kft.-nek.

20240319 155114