Klubélet és Utánpótlás

Mini gyerektábor 2023 január

Mini gyerektábor 2023 január

Kihasználva a meghosszabbított téli szünet adta lehetőséget egy „mini” gyerektábort hirdetett meg a szövetség a honlapján, melynek időpontja január 4-6 közé esett.

A tábor tematikája az alábbi témákból állt össze:

ismerkedés a rádióamatőrködéssel, rádióforgalmazási alapismeretek elsajátítása, morze gyakorlás, kezdő vizsgára felkészítés.

Az eseményen vidékiek is részt tudtak venni, mivel szállás a szövetség székházában biztosított volt. A tábor ideje alatt a gyerekek teljes ellátást kaptak, melyet szintén a szövetség biztosított. A jelentkezők, összesen 18 fő, szerda reggel gyülekeztek a székházban. Örvendetes tény, hogy ebből a fele kezdőként jelentkezett, céljuk pedig megismerkedni a rádiózás alapjaival és készülni a vizsgára.

A program 9 órakor kezdődött, ahol Parrag Bea a tábor vezetője ismertette az előttük álló programot és az alapvető tudnivalókat, bemutatta a felnőtteket, akik a programokat felügyelik:

0MP Ildikó, 8BE Béla, 6PX Csaba, 5OM Miki, 5NP Robi, 5LN Tibor, 3NU Laci.

kezdő338 ismertető 6
                                                                                                                   A megnyitó során ismertetésre kerültek a programok

 

Bemelegítésnek egy játékos ismerkedés volt, oldandó a feszültséget az „újoncok” között. Ezt követte egy általános bemutató a rádiózásról. Itt a már hívójellel rendelkező ifjak mondták el, mit szeretnek ebben a hobbiban, hogy épül fel egy összeköttetés stb.

dodó 552 3MAR
Előadó HA7DR YL Dóra Előadó HA3MAR Marci

 

Ebéd előtt még kivonult a csapat a szabadba egy kis futkározásra, ahol a kezdők játékos formában ismerkedtek a rókavadászat fortélyaival Béla 8BE és Ildikó 0MP közreműködésével.

rokka 1 gyerekfa17
Hogy is kell megtalálni a rókát? rókázás közben nőtt egy "gyerekfa"...

 

Délután ismét az elméleté volt a terep. A teljesen kezdők Miki 5OM és Tibor 5LN segítségével ismerkedtek a rádióamatőr vizsga várható témaköreivel. Robi 5NP az adószobában rádiózott a haladókkal, míg Laci 3NU a morze tanulás rögös útját próbálta egyengetni a teljesen kezdőkkel és a haladókkal.

morse terem 4 QRQ 03
Morse bácsi biztos örülne ha látná ezt a lelkesedést Felismered 100-as ütemnél a hívójeled?

 

A foglalkozások délután ötig tartottak, addigra kellőképpen el is fáradtak már, persze az utána lévő, takarodóig tartó időszakra azért maradt energia a játékra, szórakozásra.

felnőttek nélkül 02 hülyéskedés12 sminkelés00
Mi legyen az esti program? Hülyéskedjünk! Legyen sminkelő verseny!

 

A szisztéma ez volt a további két napon is, de mindig meg volt fűszerezve egy kis gyakorlati bemutatóval vagy játékkal. Ilyen volt például Tibor 5LN ismertetője a rádió kezelésről, Laci 3NU játékos felkészítője az RH-OB-n való részvételre, 7JTR Laci expedíciós beszámolója.

7jtr 5ln 1 adószoba
DX expedíciós beszámoló Rádiókezelési gyakorlat Az adószobában folyamatosan ment a rádiózás

 

vagy Csaba 6PX „pile up” játéka. Ez utóbbi során a gyerekek egy szobában, rádió nélkül csak tollal és papírral mentek körbe és minél több „összeköttetést” próbált csinálni, ami óriási hangzavarral járt és ezt a gyerekek nagyon élvezték.

A pileup játék it nézhető meg (videó):

Záró programként mindenki elmondhatta a véleményét a táborról, mit tartott jónak, mit hiányolt stb. Ez alapján elmondható, hogy sok újat tanultak, emellett jól érezték magukat, az újak megismerkedhettek a többiekkel és már várják mikor lesz a következő hasonló esemény.

HA7MA Marci így vélekedett a táborról (videó):

Az oktatók mellett köszönet jár mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen formában a tábor sikeréhez.