Rádióforgalom

Látogatás HA3OU-nál

Látogatás HA3OU-nál

HA8KM időnként meglátogat egy-egy amatőrtársat. A legutóbbi látogatása HA3OU-nál volt .

Ismét lehetőségem nyílt egy újabb rádióállomás megtekintésére, így folytatódott a Rádióamatőr Roadshow, amikor is Ferencz József HA3OU op. Jocó állomását tekinthettem meg Szekszárdon.

A mustrát egy hosszú egyeztetés előzte meg, mivel neki egy kis rádióállomása van, ezért az elején kicsit vonakodott az ötlettől, de a végén beadta a derekát és meglátogattam.

Jocó antennaparkját egy 4 emeletes tömbház tetején helyezte el beépítve az egész tetőt, amit bármely hasonló körülményekkel rendelkező amatőr megirigyelhet. Ezért csak bátorítani szeretnélek benneteket, hogy használjátok ki a többemeletes társasházak lapos tetőit antenna telepítésre! HA3OU egy többsávos home-made HF6V 5 sávos vertikált, egy Kelemen 160/80 dipolt, egy Dunax WARC sávos vertikált és egy HG7WBR 2m/70cm VHF vertikált telepített, így 9 RH sávon QRV és ha kell és URH-n is meg tud szólalni.

IMG 20231228 160734

Szerencsére a többsávos vertikálok nem zajosak és elég magasan is vannak, így könnyű velük rádiózni, forgatóra sincs szükség. Jocóval amúgy sokat beszélek, és sokszor látom, hogy ő is éppen azt a DX-et hívja, akit én és a vertikálokhoz képest elég jó riportokat szokott kapni. Persze meg is kell hallani a DX-et, de Jocó elmondása szerint, azzal sincs különösebb probléma. A rádióállomás (RIG) továbbá egy Yaesu FT-857D-vel egy Yaesu FT-2000-el és egy Ameritron AL-811-es (500W) végfokkal rendelkezik. Mivel csak 3+1 aantenna koax jön le a tetőről, így még külön antennakapcsoló vezérlővel sem kell, hogy bajlódjon. Ami nekem újdonság, hogy a bejövő tápvonalat (240V) zavarvédelmi célból lefojtózta (5GN János közreműködésével), nagyon ügyelt minden lehetséges zajforrás kiküszöbölésére (földhurok, stb.) elmondása szerint ezért sincs zavaró hatás az állomásán.
Jocónak kb. 30 hosszú év alatt sikerült az összes DXCC-t összegyűjteni fáradságos munkával amiért megkapta az ARRL Honor Roll Nr.1 plakettet (ez összes élő, 340 DXCC körzet), valamint a 9 BAND DXCC-t is,

nr1 km ou

 

Szép volt Jocó!
Köszönöm Jocónak, hogy vendégül látott és megtekinthettem a szépen felépített állomását, amivel maximálisan kihasználta azokat a környezet adta lehetőségeket, amit egy amatőr ebben a helyzetben megtehet.
HA3OU-ról még tudni kell, hogy 2019-ben a 40 év feletti kategóriában, Morse Runner versenyszámban 3. lett az IARU HST (gyorstávírász) Világbajnokságon. Nem véletlen, hogy mindig is kedvenc adásmódja volt a CW.
Mivel is záródhatott volna a nap (2023.12.28) mintsem a  klubunk, a Szekszárdi Rádió Klub szokásos évvégi összejövetelével, amiről az alább láthattok egy képet.

Klubnap