Műszaki blogok

Output signal on 2,4GHz band

QO-100 szinkron TX/RX keverő

A Blog egy transverter tervezését, beüzemelését, méréseit és problémáit követi végig valós időben: Jelen esetben a technika építése/mérése, a problémák megoldása a legfontosabb: talán a konstruktőrök az építést, és nem a használatot szeretik jobban...

(Folyamatosan frissülő Blog)

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Szervusztok,

Bár a QO-100 évek óta üzemel, mégis csak most jutottam el a keverőm élesztéséig-de ez egy hosszú történet.

Sok megvalósítási ötlet kering a neten, de egyik sem tetszett (túl egyszerűek voltak (hi)) ezért hosszas tervezés után megszületett a saját példányom, mely tegnap este 3w teljesítményt adott 2,4GHz-en.

A berendezés 90%-ban megvásárol eszközökből áll, csupán pár részegységet terveztem és építettem én, mindezek mellett az egységek illesztése, és szerelése is komoly problémákat okozott.

A Transverter tervezési céljai:

  • -Adás/vétel egyetlen rádióval (ne kelljen internet és PC a használatához)
  • -RIT/Clarifier nélküli könnyű kezelés
  • -12V akkus üzem vészhelyzeti módban
  • -GPS vétel nélkül üzemelhessen
  • -A lehető legkevesebb sávon kívüli sugárzás kibocsájtása

A trevezés-építés során több eddig ismeretlen problémába ütköztem, melyek megoldása miatt párszor át kellett építeni a berendezést, de bízom benne, hogy az élő teszteknél most már minden rendben lesz. Tartsatok velem a bemérés, a rendszer telepítése és kipróbálása során.

Köszönet HA7MO Lacinak, aki nem lanyhuló izélgetéssel lökdösött a megvalósítás felé. (Szerintem műholdon akar velem beszélni, ha már a galyai átjátszón oly nehezen megy :), és köszönettel megemlékezni HA5ED Ernő bácsiról, a sok támogatásáról a mikrohullámú technika határain.

Elsőképp nézzünk rá a tömbvázlatra:

schema

A szinkron adás-vétel elméletileg egy módon oldható meg: közös oszcillátort kell használni a fel és a lekeverő részére.

Azonban, az LNB jelenléte miatt a lekeverés két lépcsős: itt a fejben is keverünk, amelynek általában egy hangolható rezgőkör az alap oszcillátora, jó esetben pedig PLL, fűtött kvarccal. Nekünk ezek közül egyik sem járható: ezek használatával borítékolható, hogy nem halljuk meg az ellenállomást, mert sok kHz-el arrébb fog lekeverni a rendszerünk.

A megoldást a DX patrol QO100 Down Converter megtalálása hozta: Ennek fejegysége PLL-es, de a referencia jelet a "beltéri" keverőből nyeri.

A fel és lekeverőnek is rendelkezni kell külső oscillátor bemenettel: ha közös jelre kötjük őket, megvalósul a legfontosabb paraméter: szinkron adás/vételt érhetünk el. (és mondjuk egyforma EXT OSC frekvenciát használnak, illetve a két PLL szorzását úgy lehet beállítani, hogy a KF ugyan oda essen, esetünkben 144.200-ra)

 

 

Első körben egymásra kötöttem keverőket. Ott van a beépített 10MHz rezgéskeltő, pár ppm pontossággal, az biztosan jó lesz. Annyi a munka, hogy valamelyik keverő bemenetét kimenetté alakítjuk, hogy a saját jele meghajthassa a másik keverőt. Ehhez végeztem némi átalakítást a jumperelésnél, illesztettem az impedanciákat, és rámértem a 10MHz -es kimenő jelre, hogy ismerjem a jelszinteket.

A mérés kiábrándító volt: a megosztott jelszint kevés, és a beépített oszcillátor jele torz, tele felharmonikussal...

______________________________________________________________________________________________________________________________________

 

AZ OSZCILLÁTOR FOKOZAT ÉS PROBLÉMÁI

 

A mérések előtt,  megpróbáltam a rákötést: tehát az egyik EXT OSC csatlakozót kimenetté alakítottam, és egy SMA-SMA kábellel rákötöttem a jelet a másik keverőre, mint külső forrást. Az oszcillátort ez annyira leterhelte, hogy egyik keverő PLL-je sem húzott be. Elkezdtem mérni a jelet, mennyi a szintje, milyen az alakja, felharmonikus tartalma és zaja. A mérés annyira kiábrándító volt, hogy megkerestem egy korábban félretett 10MHz-es TCXO egységemet, mely egy egykori profi műszerből lett kimentve, és párhuzamosan mértem annak paramétereit is.

A képeken balra a beépített alap oszcillátor jele látható, jobbra a műszer oszcillátor.

A jel oszcilloszkópos képe:

osc beépitett racal scope

 

   Az oscillátorjelek nagysága: A beépítettet az 50Ohm-os műszer -7dBm-re terhelte, a másikból 12V-nál -1dBm jótt ki.

 osc beépitett spektrum  racal scope out

Ez eddig jó, de torz volt a bépitett szinusz jele az oszcilloszkópon, tehát felharmonikust is termelhet.

 

200Mhz ig nézve már ilyen az előző kép:

Amíg a beépített oscillátor 3x felharmonikuson az f0 hoz képest -10dBm jelet ad ki, és szinte végtelen a felharmonikusok száma,  a jobb oldali műszer osc 2. felharmonikus kisugárzása csak  -38dBm

 spektum belso  spektrum külső

 

Érdemes ránézni a vivő zajára is:

FFT üzemben mért vivőhöz közeli zajok képei.

(7SG gábor kérésére újramértem az oszcillátorokat FFT-ben, mert óriási volt a különbség, illetve nem volt egyforma a műszer beállítása.

A lenti képek az újramértek, végül a beállítástól függetlenűl nagyjából egyforma lett az FFT-ábra) TNX Gabi!

 FFT belso  FFT kulso

 

Még egy pár mérés a két oscillátorról:

A műszer automatikusan megkeresi a csatorna sávszélességet, és megharározza a meredekséget. 55dBm/Hz, és 59dBm/Hz

 a két érték, tehát a legelső (és már letörölt) méréseknél mégsem volt a belső oszcillátor fáziszaja elfogadhatatlan. 

 BW2
 BW1

 


A TCXO kb 45°C ra melegszik, ezért gyárilag lábakon áll. Kültéri használatnál kellhet majd neki egy kis hungarocell dobozka és még jobb lesz. Az áramfelvétele 24V-ról kezdetben 350mA, amely 50-re esik a felfűtés után.  Ha építenénk rá egy áramfigyelő áramkört, akkor a fűtőáram esésére jelezhetné az elektronika, hogy pontos a keverő frekvenciája, indulhat az adás.  Az oszcillátor 12V-ról is üzemel, némileg kisebb kimenő szinttel (ez van a fenti képen) de ekkor fűtés nélkül, nem lesz pontos a frekvencia.

24V esetén a kimenő jelet +5dBm-nek mértem, ez már bőven elegendő mindkét egység ellátásához. Én tettem rá két SMA aljzatot, amiket ellenállás Y-al kötöttem be (kb 3.5dB osztás) ide kerülnek majd a semirigid bekötő kábelek.

Az oscillátor, ami az Ebay-en is kapható  és az átalakitása két kimenetessé:

 racal  racal oldalrol

 

A fentiek alapján javaslom, ha bárhol olcsó beépített alaposzcillátort használsz (kényes helyeken, digitális átviteli módoknál), cseréld ki egy megbízható külső oscillátorra, mert az egész rendszer minőségét alapjaiban befolyásolja  jel tisztasága, stabilitása.

(((A frekvenciasokszorozó kapcsolások nem működnek tiszta szinusszal, azok meghajtásához speciális alaposzcillátor kell!)))

 

AZ OSZCILLÁTOR FOKOZAT INDÍTÁSA

A berendezés élesztésekor újabb problémát találtam az oszcillátorral kapcsolatban: mégsem működött. :(

Még deszkamodellként összerakva, mindkét keverőt rákötve azok PLL-jei behúztak, tehát a jel elegendő volt a meghajtáshoz, értetlenül álltam a dolog előtt. Tápot adtam, minden elindult, de a PLL-ek továbbra is hibát jeleznek. Szétbontottam a kapcsolást, és rámértem a 10MHz jel szintjére, mely hibátlan volt.

A hibát, a külső oszcillátor lassabb indulása okozza- kb fél óra tesztelés után derült ki: ha a keverők később kapnak tápot, amikor már üzemel az oszcillátor, mindkettő hibátlanúl behúz. (pár 100mS -on múlhat a dolog)

A megoldást egy táp késleltető áramkör bevezetése adta, mely kb 2s után ad tápfeszültséget a bekapcsoláskor a fel és lekeverő egység számára.

A TCXO egyébként is 24V tápról üzemel, amely 12V-ről van átalakítva ( az okokról a majdani tápegység részben)  elképzelhető, hogy ennek minimális késleltetéssel történő indulása okozza  a gondot.

A megoldást wgy 555-el elkészített kommersz késleltető áramkör adta, melyben egy +dióda és egy ellenállás javítaná a monostabil jelleget-kevés sikerrel.

Az áramkör jól működik, be-ki-be tápkapcsolás után sem zavarodik meg. Mikor tápot kap, egy pillanatra megjelenik a feszültség a kimeneten, de a relé behúz kb 1,6 másodpercre, majd elenged.  Ezzel megszakítja az átmenő tápfeszültséget, letiltva 1,6s  a keverők működését.

A normál üzemi állapotban a relé nem kap áramot, tehát fogyasztása sem terheli a tápegységet.  (normal closed-on van a kimenet)

 rtg555  21 alk555  1 nyak555

 

20221029 113114

 A NYÁk terv és a fotók letölthetőek az alábbi link beillesztésével   Katt ide

 

 

A Tápegység

A tervezés legfőbb paramétere a megbízható és egyszerű használat volt.

A konverter az antenna közelébe fog kerülni, és mivel saját fogyasztása van, javasolt a rádió felől táplálni. (közös táp a rádióval, tehát 12V) és ezen a módon nehéz kikapcsolva felejteni adás esetén.  Mivel a TCXO 24V-ról üzemel megfelelően, annak tápellátása 12 to 24V DC DC átalakítóval lett megoldva, mely pár ezer forintért megvehető a tapegysegaruhaz.hu -n a tipus:  Mean Well SD-15A-24

Mindezek mellett a berendezés kapott egy 230V/12V tápegységet is, ami kifelé táplálhatja kemping körülmények között a rádiót is.

 

Az adás/vétel váltó relé vezérlése

Az áramkör tervezésekor a legfontosabb paraméter az volt, hogy a konverter táphiánya esetén (mert ugye az nem a rádiónál van, tehát elfelejthetem felkapcsolni) a rádió adóteljesítménye ne kerülhessen a Down-konverter kimenetére.  A másik fontos paraméter az SSB üzem VOX megoldása, hogy az FT290 alacsony teljesítmény fokozatában is megbízhatóan behúzzon. (szintén az a fránya lekeverő végtranzisztor pusztulása lebegett a szemem előtt)

A vox végül három üzemmódú lett, a relé az alábbi módokon indítható:

  • PTT jelre (kapocspont lehúzása a földre)
  • RF VOX üzemmel 200mW SSB jellel
  • FT290 antennacsatlakozóján lévő indítófeszültséggel 

Tapasztalat alapján a PTT vezérlés bekötése felesleges, FT290 esetén így is két különálló fokozat indítja a relét.

Több átépítés után az alábbi áramkör került rá a koax relétetejére

kapcsVOX

 

 VOX rontgen  VOX nyak

 

A megvalósításról:

minden alkatrész NYÁK oldalra került, ezért az áramkör üres alkatrészoldallal a koax relére fektethető, és annak csavarzatával rögzíthető.Az RF bemenet (TCVR) részére egy SMA aljzatot lehet a panel szélére forrasztani, az RF kimenetet én SMA  nélkül beforrasztott Koax kábellel kötöttem be, mely a panel felett megy át a relé "Common" SMA csatlakozójára.

A koax Relé tekercskivezetései polaritáshelyesen be vannak forrasztva a nyákra, a két kialakított forrpontra a FET mellé.

A 7805-ot nem tanácsos +12V bemenetre kapcsolni, mert hűtőbordával is eléggé melegszik, ezért egy máshol elhelyezett 7808-al készítek a rendszertáp 12V-ból 8V-ot, amit a VOX panelre kötve az már nem melegszik túlzottan.

Aki 12V vagy 24V tekercs feszültégű koax relét használ, az a 7805-öt hagyja ki, a helyét zárja rövidre. Valószínűleg az áramkör bármilyen tápfeszültségről hibamentesen működni fog.

(A kép nem pontos mása a kapcsolási rajznak, a rajzot a megvalósult áramkör alapján javítottam)

20221029 194953

 

A NYÁk terv és a fotók letölthetőek az alábbi link beillesztésével   www.proc.hu/tarhely/vox.zip

 

 

 A BU500 up konverter előtti csillapító

Az up konverter elé csillapítót kell tenni, mert az FT290 jó eséllyel tönkretenné a kimenő teljesítményével.

A tervezéskor felmerült, ha a rádió 200mW-os állásban működik, alig nagyobb a szintje a BU500 megengedett bemenőszintjénél, de a kapcsoló esetleges 2W-ban felejtése

esetén a BU500 bemenete leég.  

Ezek miatt a normál bemenő teljesítmény legyen a 2W-os állás, így kb 15dB /2W csillapító kell a koax relé kimenete és a BU500 bemenete közé. 

2db beforrasztható SMA aljzat, egy kis ónozott vaslemez és jó pár 100 Ohm/ 0,25W fémréteg ellenállásból tökéletes 12dB-es csillapító építhető kb. két óra alatt 144MHz-re.

 att6dB

osztó

Ha párhuzamosan kapcsolt ellenállásokat használunk, azok induktivitása csökken, teljesítménye pedig növekszik. Az elkészített osztó jóval nagyobb teljesítményt is elvisel, mint a szükséges 2W, az SWR értéke 1,2 alatt volt.  Az osztó bal oldalán az ebay-on is beszerezhető 3dB értékű SMA csillapító van, ezekkel szinteztem a berendezést.

 20221029 194818

 

 A végfokozat kiválasztása

Jó lenne, ha annyi lehetőségünk lenne válogatni a jó és jobb minőségű 2,4GHz-es végfokok közül, mint a GMT-hez közelebb lakó rádióamatőr társainknak. Ezek ára ugyanis a 500-1200 Euróig terjed, amit nem áll a mérnöki fizetés (sem)

Építeni is lehetne, de egy jó végfoktranzisztor ára 35000Ft, amit házilag szerintem beforrasztani sem lehet, ráadásul biztosan begerjedne a a végfokunk házilagos kivitelezés esetén.

Marad a más célra gyártott kínai piac: EP-AB003 keresőszót beírva kb 30 000 ft-ért rendelhetünk 8W-osnak mondott, de 2,5W-ot tudó két irányú erősítőt, mely 2,4 GHz-en már működik.  Az erősítő azonban minimális átalakításra szorul, ugyanis az adója kb +8dBm bemenőjelnél indul, odáig a berendezés vételen van. Az adás/vétel váltást szerencsére a LED színváltozással jelzi.  Ha gyári állapotában kívánnánk használni, az SSB-jel kb 30% értékénél kapcsolna csak be, és ráadásul nincs vételre kapcsolási késleltetés: a hangfrekvencia ütemében stroboszkópszerűen kapcsolgat.

A doboza megbontható, így nagyjából könnyű elvégezni a módosításokat. (Minimum nagyítószemüveg kell hozzá)

A bemenetről  jobb oldalra elágazik a jel útja  a NYÁK-on, itt van az RF-VOX áramköre. A kapcsolási szint jó, de a késleltetésre mindenképp kondenzátort kell telepíteni. A kondenzátor negatív fegyverzetének beforrasztása volt a nehezebb: A panel védőfestékén ablakot kaparva hiába próbáltam forrasztani, lehetetlen átmelegíteni a mögötte lévő hűtőfelület miatt. Szerencsére a bemeneti SMA csatlakozó hidegítő pontja forrasztható, ide került a kondenzátor, aminek másik lábára forrasszunk egy hajszálvékony CuZn vezetékdarabot (0,3mm alattit) 

A vezeték másik előónozott vége forrasztandó a TPH2504 5. lábára, két nyugtató bevétele után.  A forrasztás végén ellenőrizzük az esetleges rövidzárat a szomszédos lábakkal, kihegyezett végű műszerzsinórral, majd ragasszuk le a vezetéket és a kondenzátort

Az erősítővel még egy munka van, a kimenetén egy RP-SMA csatlakozót találtam, melyet ki kell cserélni SMA-ra, különben RP-SMA papa csatlakozóval kell bekötni.

vox a panelen

vox a panelen1

 

Az erősítő kimenő szintje kb 35dBm, az erősítése 16dB, ezért a meghajtás ne legyen nagyobb mint +18dBm.

A BU500 kimenete akár 32dBm-et is tudna, de az kevés a műhold számára. Ha cikkben már kiszámolt 15dB csillapítót tesszük a bemenetére,  a kimenetre kb 4-6dB csillapítás kell.

Az EP-AB003 hűtőbordája valóban a csavart külső borda amely a tetején van. Azon a felületen, amire felszereljük nem hűl, oda nem kell hővezető pasztát tenni, sőt: nem kell fémlemezre szerelni sem.

Figyelem! Bár a VOX áramkör megakadályozza a véletlen begerjedést, de nem akadálya a PTT nyomásnak antenna nélkül. Tesztelés során vagy húzzuk ki belőle a DC csatlakozót, vagy tegyünk a kimenetére pár 3dB-s csillapítót, mert az már megvédi az SWR-től.

A BU-500 is kényes jószág, annak kimenete se legyen soha üresen, ha áramot kap.

  A BU500 up konverter telepítése

Az élet nem egy habos torta! -szólt a figyelmeztetés-  ez erre a munkára is igaz. 

A BU 500 több teljesítménnyel és kiépítési móddal kapható, Én a hűtőbordával ellátott tipust vásároltam, mely dobozolva van.

Mint kiderült a hűtőborda számomra felesleges, mert minden egységet egy kb A4-méretű 3mm-es fémlemezre telepítettem fel, mely tökéletes hűtést ad a számára. A hűtőbordát 2,5mm-es csavarok tartják, melyekkel a borda lebontása után az áramkör közvetlenül visszatelepíthető a vaslemezre.  A problémát a 4db 2,5-ös belső menetes luk okozta, melyeket eléggé nagy pontossággal kell kifúrni a tartólapon, valamint a 2,5mm-es menetfúrót egyedül a Szögker KFT-nél tudtam venni. A végfoktranzisztor és az eredeti hűtőborda között vastag fehér hőtadó párnát találunk, ezt tanácsos óvatosan leválasztani a hűtőbordáról bontás közben. Telepítés után ugyanez végzi hő közlését a nagy fémlemeznek.

Még egy figyelmeztetés: Gondom akadt a keverési frekvencia felprogramozásával, ezért beszéltem az európai kirendeltséggel, aki egy rádióamatőr.

Nagyszerű segítséget kaptam, a probléma elhárult, de felhívta a figyelmem egy felhasználói hibalehetőségre: Táp alatt, sohase érintsétek a doboz RF keverő részénél a NYÁK-ot az ujjatokkal, mert a berendezés begerjed, és ha nem volt a kimeneten lezárás, tönkremegy! Ezt valószínűleg kevesen tudják.

Mellesleg, ha valaki tud telepíteni 100cm-nél nagyobb parabola antennát, a végfok feleslegessé válhat, a BU500 nagyobb verziójának lehet annyi teljesítménye, hogy végfok nélkül is működik az adás. Ne felejtsük el a végleges telepítéskor külső 10MHz oszcillátorra kapcsolni az OSC bemenetet.

   20221030 105826

 

 

A down-konverter telepítése- hogy javíthatunk a jel/zaj viszonyon?

Ezzel lesz a legkevesebb probléma, összesen két dologra kell figyelni. Az LNB-t a 75 Ohm-os koaxon át táplálja 12V -al, ezért ha a koaxok F-Csatlakozóit bontani kell, nagyon óvatosan tegyétek, mert a melegér rövidzára tönkreteheti a a keverőt. A balesetek megelőzésére a lekeverő tápkörélbe mindenképp ajánlott biztosítékot építeni.

A másik figyelemre méltó dolog, a vevőerősítő (vagy inkább a vétel) relatív nagy zaja. A beüzemelés óta az FT-290-en műhold nélkül S3-as zaj van, mely minimum fárasztóvá teszi a hallgatást, de mindenképp bekapcsolja a TCVR AGC fokozatát, ezzel leszabályozva az erősítést.

HA5ED Ernő azt mondta, hogy a rádió kimenetére tegyünk egy dB-ben mérésre képes "Csövoltmérőt" (leánynevén CSVM) és hangoljunk egy erős  állandó állomásra. A hangerőt állítsuk be valahova, ahol a műszer kerek értéket mutat, pl 0dBm. Ezek után hangoljunk a VFO-val üres frekvenciára és a hangerő eredeti állása mellett szintén mérjük meg a kimenő hangfrekvenciás jel szintjét, A két érték közötti különbség lesz a jel/zaj viszony.

Ezek után tegyünk egy 3dB csillapítót a Down konverter kimenetére. Ezzel csillapítjuk a keverő zaját és a hasznos jeleket is, és végezzük el újra az előbbi dB méréseket. Ha az AGC már (le)szabályzási tartományban volt, most meg nincs, a második mérések dB-különbsége nagyobb lesz, mint az első volt.

A csillapítót addig növeljük, amíg nő a dB-különbség.

Ezeket a méréseket meg lehet ismételni a Down-konverter különböző kimeneti erősítő állásainál is, ugyanis az erősítését egy potenciométerrel szabályozhatjuk a kimeneti SMA-csatlakozó mellett.

A csillapító beépítése még két okból javasolt:

  • Az adás-vétel váltó relé kattanásakor mértem az átváltás előtt a vevőágra jutó RF adóteljesítményt, mely +10..20dBm körüli, bár nagyon rövid ideg áll fent. Ha a relé mégsem váltana, a csillapító megvédi a vevőkimenetet a leégéstől.
  • A downlink erősítők zaja általában állandóbb jelszinttel van a kimeneten, mint a hasznos jel, melynek erősítését még szabályozni is tudjuk. A mobiltelefon technikában több mint 20 éve telepítek ipari RF erősítőket, és az ottani ökölszabály ide is használható: Az erősítő kimenetére tett csillapító értékével megnöveljük az erősítést (pl feljebb vesszük 60-ról 70dB-re) ekkor a jel /zaj viszony jelentősen javul. Egyszóval a vételi előerősítő elé sohasem tanácsos  csillapítást tenni, utána viszont ajánlott is lehet, ha van erősítés tartalék a rendszerben.

    A tényleges mérés nálam még várat magára, a részletekkel  a mérés után jelentkezem.

 

  A mechanikai kivitel:

A fémlapot, melyre minden egységet felszereltem és beállítottam, beépítettem egy kültéri (?) fémszekrénybe, melynek eleje nyitható.  A csatlakozókat a dobozban jumper kábelekkel kitoldottam a doboz aljáig, ahova beszereltem az átmeneteket, illetve a krimpelt beépített mama csatlakozókat.

Ide került az AC betáp kapcsolós/biztosítékos müszer csatlakozós aljzata és a DC be/kimeneti csatlakozók is. A teszteléshez bekötöttem egy DC csatlakozóval ellátott kimeneti kábelt, amelyről az FT-290 kapja  a tápot.

Az alaplap és a szerelt egységek:

20221008 185155 

A dobozolt berendezés: A bekötő kábeleknél nagyobb helyet kellett volna hagynom.

20221018 180220

20221018 180209 

 

  A fejegység kialakítása:

Elsősorban: mindenképp javasolt az offset tükör alkalmazása. Offset esetén a fejek nem kerülnek a tányér sugárzási terébe, a végerősítő akár a fej mellé is kerülhet. A fejegység dobozolható, megvédhető az időjárástól, nem okoz érzékenységveszteséget az árnyékoló hatása.

HA7MO Lacitól kaptam egy 80cm-es offset tükröt, azzal készültek az első QSO-k. Adásra POTY antennát használok, melyet HA3KZ Zoli segítségével vásároltam.

Az átalakításról:

Az LNB fehér műanyag elejét lefeszítettem a fejről, kiderült: átlátszó szilikon pasztával volt beragasztva.  Óvatosan megkerestem a középpontját, majd kúpos fúróval belefúrtam egy 22-es lukat. Ezek után visszapattintottam a fejre.

Kerestem egy vastag plexit, kivágtam a fej külső átmérőjében, abba is fúrtam egy 22-es lukat, és ráhúztam a POTY 22-es rézcsövére.  A Fej felőli oldalán bekentem ragasztóval.   A fejbe beletoltam a POTY rézcsövét, amely megakad a torokban, ezzel az központosítja, de nem szorul bele.

A 22-es csövön eltoltam a fejig a ragasztós plexit, és hagytam megszáradni.  A plexiben megbízhatóbban szorul a 22-es cső mint a fehér műanyagban, ezzel segítem a fej masszívabb állását a POTY antennával.

A kábelek bekötése és a tükör beállítása után a fejet bárhogy mozgattam, forgattam, kihúztam/betoltam, nem tudtam elrontani a vételt. Ugyan így alakult a POTY antennával is. Állítólag mindegy a polárja, lehet bárhova forgatni, nem találtam az adásban különbséget.

(illetve biztosan volt, de a műholdvevő SDR oldalakat nézve nem láttam dB-változást) Megdöbbentően stabil az átvitel!

20221019 200951

Az LNB belseje pedig egy ócska spiáter öntvény, az öntési hibákkal együtt. Itthon biztosan szebbet készítenék, egyszóval ne féljünk hozzá nyúlni!

fej1

fej2

lna2

puty1

 

Ellenörzés, beállítás, hibajavítás

Tegyünk egy függőleges csövet a kertbe, arra telepítsük az antennánkat.

Mellé kerüljön az elkészült berendezés, a rádió és a telefonunk.

Kössük be a kábeleket, adjunk tápot mindennek, hagy melegedjen.

Állítsuk az antenna dőlését addig, míg a fejtartó kar nem dől kb 20°-ra felfelé. Állítsuk a parabolát úgy, hogy a  fejtartó karja mutasson kb 166°-ra iránytű szerint.

Kapcsoljuk be a rádiót, állítsuk 144.500-ra, CW üzemmódban.  Ellenőrizzük, a keverőkben behúztak a PLL-ek?

Ha a zaj erősen megemelkedett, (S1-S4) minden rendben van, ha nem , ellenőrizzük: behúzott az adás/vétel váltó relé? (adáson van behúzva!)

144.500 körül +-10kHz tekergessük a rádió VFO-t, meg kell hallanunk a műhold jeladóját. Ha nem halljuk, mozdítsunk az antennán, keressük meg a jel maximumot.

Az antenna forgatásakor 1-2cm-nyit mehet oldalra a fej egy-egy alkalommal.

Ha semmilyen vételünk nincs csak zaj: 144-re állítottuk a lekeverőn a frekvenciát? Más sávra is tud keverni..

 

Ha megvan a jeladó maximum, is mát 15 perce áram alatt van berendezés: akkor felmelegedett az OCXO, beállíthatjuk az üzemi frekvenciát.

Lassan addig tekerjük az OCXO potenciométerét, amig a rádión 144.500-on nem halljuk a jeladót. A bejövő jelszint kb S7-lesz. (80cm offset esetén)

 

Irjuk be a telefon keresőjébe: eshail.batc.org.uk, menjünk a WEB SDR-re. Ott állítsuk be aza SSB-sávon egy frekvenciát ahol nincs senki: pl 10489860MHz

Állítsuk be a VFO-n:144.860 és kapcsoljunk USB-be. Ha adásra kapcsolunk a műholdon kb -73dBm-el ott kell lenni a jelünknek. 35 000km-re. 2..3W-al!

Ha a jelünk nem jó frekvencián van, vagy elrontottuk az up konverter szoftveres beállítását, vagy valamelyik keverőnk mégis belső oscillátoron maradt.

 

Az adó antennánk (POTY) valahogy nem jól használja az offset tányért: szinte akár hova tesszük az LNB környékén, működni fog. Húzhatjuk, forgathatjuk, mindegy: ugyan úgy hallatszunk a műholdon.

Ma megpróbáltam megkeresni a legjobb helyet, aztán meg elrontani, de nem sikerült. Először kivettem a fejtartóból és mozgattam a fókuszpont körül- alig volt változás. Visszaraktam, és elfordítottam kb 20°-ot az egész tükröt, gyengén, de továbbra is szóltam a műholdon.  Teljesen oldalra fordítottam az egészet, kivettem, a POTY-t  és fordítva odalógattam. Nagyon gyengén, de még mindíg hallatszott a CW-jelem az SDR-vételben.

Zöld irány: Ara van a műhold

Piros irány: Arra sugárzott a POTY

kiforditva

A műhold bámulatosan érzékeny: Ezek alapján ha valaki nem jut fel megfelelően 2-4W-al,  ne nagyobb végfokot vegyen, hanem jobb adó antennát.

Kipróbáltam az LNB vételét is: mennyire rontja a beledugott rézcsöves hullámvezető? Leszedtem  a POTY-t, és felszereltem magában a fejet a tartóra, Az eddigi S7 jeladó vételem talán egy fél S-fokot emelkedett: egyszóval a POTY nem rontja az érzékenységet.

Sztintén egy telefonos program segíthet a dőlés/irény megtalálásában. Figyelem: A prg nem a mágneses, hanem a geodéziai déli sarkhoz számol!

dir

 

 

Állítólag 144.888-on van legtöbb magyar amatőr a holdon,

KÉSZ!

 

 Kimenő jel mérések

 

  LSB   USB
 Lsb20221030 184013  Usb20221030 183806

 

 

  CW   FM
 Cw 1mhz20221030 183132  FM20221030 185657

 

 

Kimenő spektrum 1GHz-2,9GHz között: (cup filter nélkül)

Marker1: vivő

Marker 2-4 szimmetrikus távoli keveredések

Marker3: FT290 jele (2406-2264 =142MHz a széles sáv miatti mérési hibával 144)

 

2022wide band1030 190543

 

Egy dolog van még: Építettem egy szűrőt 2,4GHz-re, ami jól működik, de nagy a csillapítása.

Ez került volna a BU500 és az adó közé. A mérés alapján nem is kell a szűrő, szerintem nincs is rá szükség.

Szét kell szednem, mi okozza a 25dB szűrés mellett a 8dB csillapítást?  Egyszóval, ezzel még foglalkozni fogok.

 A BLOG FOLYTATÓDIK  Kérdés, javaslat esetén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.